Stichting Landgoed Bosch en Vaart viert tienjarig bestaan

Afbeelding
Foto:
Cultuur

VRIES - Iedereen die wel eens op de fiets van Assen naar Groningen fietst, of juist andersom van Groningen naar Assen, kent ongetwijfeld het aan het Noord-Willemskanaal gelegen Landgoed Bosch en Vaart. Of althans de mooie grote witte villa in bijzondere stijl. Tijdens de landelijke Dag van de Kastelen en Buitenplaatsen, op maandag 20 mei 2024 tussen 10:30 en 17:00 uur, ben je welkom om een kijkje te komen nemen op dit landgoed.

Op 31 jarige leeftijd kocht Pieter Battjes in 1984 het vervallen landgoed dat stamt uit 1881. Gelegen aan het Noord-Willemskanaal tussen Vries en De Punt. “Het was woest en ledig, zoals in Genesis staat” aldus Pieter. Met zus Greet en partner Kees Andriesse is hij al 40 jaar doende de vijf rijksmonumenten, tuinen en het park in oude luister te herstellen. Het landgoed is ondergebracht in een stichting zodat hun levenswerk voor de toekomst veilig gesteld is. De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), die nauw gelieerd is aan stichting Het Drentse Landschap.

De laatste jaren krijgen ze bij het onderhoud van het landgoed hulp van een vaste vrijwilligersgroep die inmiddels uit elf personen bestaat. Wellicht ook iets voor jou.

Het verhaal van het landgoed en zijn bewoners is een aantal jaren geleden vastgelegd in een rijk geïllustreerd boek. Dit boek is tijdens de Open dag op het landgoed te koop. Een zwarte bladzijde in de historie van het landgoed is de moord door de Nazi’s op de twee zonen van de familie Stavast die in de Tweede Wereldoorlog op Bosch en Vaart woonde. Nog jaarlijks worden op 4 mei Hendrik en Pieter Stavast bij het oorlogsmonument in Vries herdacht.

De bewoners van het landgoed beschouwen zichzelf als tijdelijke passanten die het landgoed doorgeven aan een volgende generatie. Wat ze wel alvast hebben geregeld is dat zij hun laatste rustplaats op het landgoed krijgen. Van de gemeente Tynaarlo hebben zij toestemming gekregen om op hun geliefde landgoed begraven te worden.

Op tweede Pinksterdag (maandag) 20 mei zijn de privétuinen van 10:30 tot 17:00 uur voor het publiek opengesteld. Er zijn begeleide rondleidingen over het landgoed maar er is ook een mogelijkheid om vrij rond te wandelen. Start van de rondleidingen om 11:00 en 14:30 uur.

Bij de oranjerie is er koffie/thee verkrijgbaar en in de tuin wordt een terras ingericht (bij slecht weer in de kas). Let op: de privéhuizen op het landgoed zijn niet te bezoeken!

Auto’s kunnen langs het Noord-Willemskanaal geplaatst worden (zal met P borden worden aangegeven). Fietsen graag plaatsen bij de ingang van nr. 30. Honden en fietsen zijn op het terrein niet toegestaan.

UIT DE KRANT