Historische Vereniging Ol Eel organiseert thema-avond Groote Veen

Afbeelding
eelde

EELDE - Op maandagavond 24 februari organiseert de historische vereniging Ol Eel een thema-avond over ‘het leven op het Groote Veen’. Een nieuwe wijk van Eelde waar men letterlijk woont en leeft op het veen. Op oude gronden met een rijke geschiedenis. Nu zijn er wegen en huizen, een schoolgebouw en een splinternieuwe sporthal. Voor die tijd was het vooral weiland, maar wat was er dáár voor? Tijdens deze avond komt men veel meer te weten over de grond onder de voeten van de huidige bewoners en over het gebied door vele jaren heen.


De huidige bewoners zijn niet de eerste bewoners van het gebied. Een betrokken archeoloog komt vertellen over het onderzoek dat gedaan is voordat de wijk werd aangelegd. Dat leverde bijzondere en verrassende vondsten op. Daarna wordt van meer recente gebeurtenissen in het gebied een beeld geschetst. Van de vervening bijvoorbeeld, het gebied heet natuurlijk niet voor niets ‘Groote Veen’.


En van de periode vlak voor het begin van de bouw van de huidige wijk zijn beelden gevonden. Het is eigenlijk helemaal niet zo lang geleden dat de nieuwe wijk in Eelde nog gewoon landbouwgrond was waar de koeien en paarden liepen en waar boerderijen stonden. Recente geschiedenis van Eelde, ook daar houdt de historische vereniging Ol Eel zich mee bezig. Deze avond wordt in samenwerking met de OBS De Veenvlinder georganiseerd en eindigt met de mogelijkheid van de bezichtiging van de school. Inloop vanaf 19:00 uur, start 19:30 uur in OBS de Veenvlinder aan de Boomgaard 1a te Eelde. Opgave kan via oleel.dialoog@gmail.com of op woensdagmiddag tussen 14:00 uur en 16:00 uur in het Historisch Centrum van Ol Eel aan de mw. Bähler Boermalaan 6 te Paterswolde. Entree is gratis.  

UIT DE KRANT