Kleintje Cultuur – Paul van der Veur

Afbeelding
kleintje cultuur

“De natuur is voor mij de grootste kunstenaar”


DE PUNT – Paul van der Veur uit De Punt is al zijn hele leven geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Een opleiding aan de kunstacademie heeft hij nooit gedaan, maar gezien de vele cursussen die Paul heeft gevolgd en de prachtige werken die hij heeft gemaakt, mag hij zeker als kunstenaar worden beschouwd. Van geweldige schilderijen van olieverf tot schitterende portretten in aquarel. De kunstenaar uit De Punt is van alle markten thuis. “Ik vind het heerlijk om met kunst bezig te zijn”, stelt Paul. “Op deze manier ben je even weg van de wereld en vergeet je alle zorgen om je heen. Dat is een heerlijk gevoel”.

Al op jonge leeftijd bleek dat Paul goed kon tekenen. “Ik vond het ook heel leuk om te doen”, vertelt de inwoner van De Punt. “Mijn tekenleraar op de middelbare school zei: ‘Je kunt wel naar de Kunstacademie’. Echter waren mijn ouders daar niet zo’n voorstander van. Zij stelden destijds dat ik daarmee mijn brood niet kon verdienen. Vandaar dat ik een andere opleiding ben gaan doen”. Paul kwam vervolgens in het onderwijs terecht en heeft jarenlang biologieles gegeven. Naar mate hij wat ouder werd, besloot hij om een dag minder te gaan werken, zodat hij bezig kon zijn met kunst. “In die tijd heb ik ook vele cursussen gevolgd”, gaat Paul verder. “Zo heb ik onder andere olieverf, model, portret, aquarel, en grafische technieken gevolgd. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd”.

Paul is geboren in Winterswijk, groeide vervolgens op in Nieuw-Guinea, waar hij tot zijn twaalfde heeft gewoond. Op beide locaties zat hij dagelijks middenin de natuur. Het is dus niet vreemd dat de kunstenaar ook in zijn schilderijen veel aandacht heeft voor de natuur. “Natuur is voor mij de grootste kunstenaar. Uit de bomen, wolken en de zee haal ik heel veel inspiratie. Ik ben een heel natuurbewust persoon. Op dit moment gebeurt er heel veel met de natuur en het milieu. Daar maak ik me zorgen over. Door juist positief over de natuur te schilderen, word ik blij. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in mijn werken en niet naar de ellende. Dat is er al teveel op de wereld”.

Paul heeft in zijn leven veel verschillend werk gemaakt. Op dit moment is hij vooral bezig met aquarelleren. “Het liefst doe ik alles, maar daar heb ik geen tijd voor”, lacht hij. “Bovendien heb ik een klein atelier, waardoor ik niet al mijn materialen en werken kwijt kan. Vandaar dat ik heb besloten om de rest van mijn leven voornamelijk aquarelwerken te maken. Naast dat deze werken zorgen voor veel spanning en verrassing, heeft het ook een praktische reden. De schilderijen van Aquarel kun je opstapelen, waardoor ik deze allemaal kwijt kan in mijn huis. En bovendien blijf je van de techniek van aquarel altijd leren. Zo blijf ik me ook ontwikkelen”. De voorliefde voor aquarel is bij Paul mede ontstaan dankzij Ben van Voorn.  “Hij heeft mij destijds enthousiast gemaakt voor aquarel en mij een aantal geweldige tips gegeven. Ik ben hem daar erg dankbaar voor”.

Inmiddels woont Paul al zo’n vijftig jaar in Drenthe. Hier in De Punt voelt hij zich helemaal thuis. “Het is heerlijk dat ik middenin de natuur, tussen de bomen woon. Bovendien woon ik dichtbij het beekdallandschap de Drentsche Aa. Dat is een oneindige inspiratiebron voor mij”. Paul is lid van de professionele kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo. Met een aantal kunstenaars van deze vereniging heeft hij regelmatig contact . “We stimuleren elkaar om werken te maken en exposities te organiseren”, vertelt hij. “Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld samen geëxposeerd in de Bonifatiuskerk, Café Onder de Linden en Plaats de Wereld in Vries onder de titel “Kunst uit de kop”. In verband met het coronavirus kon dat dit jaar helaas niet doorgaan, maar ik hoop uiteraard dat we volgend jaar wel weer een plekje krijgen”.

UIT DE KRANT

Lees ook