Roel Bekkering: de boer die schilderde

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
Historisch begin nieuwe jaar Ol Eel
EELDE-PATERSWOLDE – De historische vereniging Ol Eel begint het nieuwe jaar met een tentoonstelling van Roel Bekkering, een boer die schilderde. Een tentoonstelling die een inkijkje geeft in het Eelde van toen.
Harrie Douwes en Nico Harms van de expositiecommissie, geven ook een beeld van de overleden Roelf Jan Bekkering, die vijfhonderd schilderijen achterliet. “Hij is geboren in het centrum, was schilder en boer. En een Ol El-man. Na zijn overlijden heeft zijn zoon bij het leeg maken van de woning heel veel schilderijen gevonden. We kwamen in contact met zijn kleindochter Ernestien Honning, ze had er honderdvijftig schilderijen op zolder staan. Ze kwamen in bruikleen van Ol Eel, want verkopen kon niet. Maar een tentoonstelling zag ze wel zitten. Die tentoonstelling wordt in samenwerking met haar gehouden in de kerk en het Loughoes, de naam die Bekkering bedacht heeft. Bekkering, die tevens een deel van het logo van Ol Eel heeft ontworpen,  was op school al goed in tekenen. Je moet naar Minerva werd gezegd. Hij ging naar deze bekende kunstacademie als 14-jarige. Hij won er zelfs een prijs. Het is begonnen met schetsen van boerderijen, huizen die afgebroken waren en andere gebouwen. Niet alleen van Eelde, maar ook van huizen in Bunne, Zeegse en Oudemolen. Hij nam dan zijn schetsboek mee en werkte dit dan verder uit tot schilderijen”.  Op de schilderijen zien we onder meer de boerderij die op de plaats van De Buitenplaats stond of  het ‘Bitterhoesje’. “Hij maakte landschappen maar ook van activiteiten als kniepertjes bakken en portretten. Er was veel animo voor de schilderijen. Voor bij jubilea, trouwdagen, enz. De collectie werd steeds groter en steeds bekender. Er waren meer goede schilders in het dorp, zoals Hartlief, die tevens caféhouder was. Bekkering vond het werk als boer minder belangrijk dan schilderen. Maar hij heeft de boerderij ook niet verwaarloosd. Zijn vader keurde het schilderen goed. Bekkering kon ook goed vertellen, zat dan op de praotstoel.  We hebben een oproep gedaan voor mensen die schilderijen van Bekkering in bezit hebben, met een verhaal. We kregen vijftig reacties. Het leverde tachtig schilderijen op. Zelf hebben we dus 150 schilderijen. Daarvan hebben we een selectie gemaakt. We kunnen maar 65 schilderijen kwijt. In kerk kun je ze nu eenmaal niet ophangen. We hebben 150 pentekeningen gedigitaliseerd. Bij de tentoonstelling laten we dit draaien in het Loughoes. In de kerk tonen we ook een film. Ties van Steenwijk heeft de schilderijen verfilmd. Tijdens de tentoonstelling komt ook het Vertellengenootschap Eelde, ontstaan uit Dorp van Verhalen, onder leiding van Kaj van der Plas. Verhalen over Bekkering, omdat hij ook een verteller was.
De tentoonstelling Roel Bekkering, de boer die schilderde, wordt gehouden op zaterdag 24 en zondag 25 februari, en zaterdag 3 en zondag 4 maart, van 12.00 tot 17.00 uur, in ’t Loughoes en de dorpskerk in Eelde. Voor meer informatie: www.oleel.nl 
 

UIT DE KRANT

Lees ook