In de Spo(r)tlight: Tienkamp Zuidlaren; strijd om felbegeerde Wisselkei barst los!

|
| Foto: |
algemeen de krant van tynaarlo
Topvermaak voor jong en oud
ZUIDLAREN – Vrijdag 22 juni is het feest in Zuidlaren. Een sportief feest welteverstaan, want zo laat de jaarlijkse Tienkamp in en door Zuidlaren zich het beste omschrijven. Het spektakel wordt voor de elfde keer georganiseerd door de Zuidlaarder horecaondernemers van De Gouden Leeuw, Café de Vliegh en bij Eetcafé Cosineros, weet Marc Willemse. De uitbater van Cosineros kijkt er in ieder geval naar uit, “zoals elk jaar.”
Voor de elfde keer dus. Na tien succesvolle edities mag het evenement zich opmaken voor een start richting het derde lustrum. “Het is ooit ontstaan door een vraag vanuit de gemeente Tynaarlo”, weet Willemse. “Toen de gemeente tien jaar bestond vroegen zij de dorpen om ‘iets’ te organiseren dat betrekking had met 10. Het plan om de zeskamp weer nieuw leven in te blazen lag er al, maar nu werd het dus de tienkamp.” En met succes, want Marc Willemse weet te melden dat er inmiddels 22 teams aan de start het verschijnen. “Het absolute maximum”, duidt hij. “De tienkamp werd direct goed ontvangen en gaandeweg hadden we al snel een twintigtal deelnemende teams. Met teams die bestaan uit 4 tot 6 personen begrijp je dat dat best een hele opgave is om in goede banen te leiden.” Niettemin is er een aantal jaren geleden besloten om toch maar twee teams extra toe te laten. “En nog steeds hebben we een soort-van-wachtlijst”, lacht hij. 130 mensen verschijnen vrijdag aan de start, leert een snelle rekensom. “Om 19.00 uur wordt het startsignaal gegeven, waarna de deelnemende teams twee uur de tijd hebben om de tienkamp zo goed mogelijk te volbrengen”, weet Willemse. “Teams krijgen punten per spel en het team met de meeste punten wint logischerwijs de tienkamp”, stelt hij. De grote prijs waar al tien jaar lang fel om gestreden wordt is de inmiddels legendarische Wisselkei. Een wisselbeker, maar dan op z’n ‘Zuidlarens’. Daarnaast zijn er bij een aantal spellen speciale prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door de ondernemers van Zuidlaren, die elk jaar weer het evenement van harte ondersteunen. Ook deze prijzen worden uitgereikt aan het einde van de tienkamp. “Uiteraard hoort bij de uitreiking een groot feest”, meldt Willemse. “Dat gebeurt traditiegetrouw in De Gouden Leeuw, alwaar de uitreiking omlijst is met muzikale vrolijkheid met als thema Apresski.
Zelf kijkt Marc Willemse er naar uit, bekent hij. “De sfeer is schitterend”, weet hij uit ervaring. “Elk jaar staat de tienkamp in het teken van een bepaald thema. Dit jaar de Olympische Winterspelen.” Willemse zegt dat teams altijd hun best doen om zich zo goed mogelijk uit te dossen, passend bij het thema. “Er zijn teams die speciaal kleding laten maken”, lacht hij. “Prachtig!” Of er dit jaar gestreden gaat worden in skipakken en op schaatsten? Dat valt moeilijk te voorspellen nu de weergoden deze week hebben besloten de vooruitzichten weer eens om te gooien. “Het leeft in dit dorp en omgeving”, vervolgt Marc. “En dat is mooi. Dit soort evenementen heb je gewoon nodig in een levendig en leefbaar dorp.” Het is in ieder geval een bezienswaardigheid, blijkt uit de woorden van de ondernemer. Naast de 130 deelnemers stroomt het dorp ook jaarlijks vol met belangstellenden. “Jong en oud”, duidt Willemse. “We doen dan ook ons best om de tienkamp zo leuk mogelijk aan te kleden. Naast de spellen is er in het centrum van alles te beleven. Wat precies? Nou, er rijdt een hapjeskar door het dorp, we hebben theatrale invloeden, livemuziek en een rebus waar het publiek zich op stuk mag –en kan- bijten.”
Iedereen is dus vooral uitgenodigd om het sportieve feest in het Zuidlaarder centrum bij te wonen en mee te delen in de feestvreugde. “Wie weet besluiten mensen dat het zo leuk is dat zij zich aanmelden als vrijwilliger”, hint Willemse. “Jaarlijks kunnen we rekenen op zo’n 35 tot 40 helpende handen. Belangrijk, want zonder vrijwilligers is een tienkamp simpelweg niet te organiseren. Maar ondanks dat het evenement breed gedragen wordt door de gemeenschap, zijn extra helpende handen altijd welkom. Nieuwe aanwas van onderop, zeg maar.” Lezers die zich geroepen voelen kunnen zich aanmelden via de website www.tienkampzuidlaren.nl. Hier is ook –veel meer- informatie te vinden over dit schitterende sportieve spelevenement dat Zuidlaren aanstaande vrijdag zal verblijden.
Wat: Tienkamp Zuidlaren
Wie: Café de Vliegh, Bij Cosineros, De Gouden Leeuw
Wanneer: vrijdag 22 juni
Waar: Zuidlaren
Website: www.tienkampzuidlaren.nl
|

UIT DE KRANT

Lees ook