Fietsend langs Eelder bezienswaardigheden

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
EELDE – Fietstocht ‘De Ol Eelder Rondrit’ stond zondag 9 september in het teken van de Open Monumentendag. De fietstocht langs verschillende monumenten in Eelde, Eelderwolde en Paterswolde werd georganiseerd door de historische vereniging Ol Eel.
Bij verschillende gebouwen langs de bijna 40 kilometer lange route konden de fietsers afstappen en een kijkje nemen. De meeste monumenten zijn normaal niet open voor publiek. Vrijwilligers gaven rondleidingen en uitleg bij onder meer de voormalige Rijksluchtvaartschool (RLS) en ‘het huis van Hans en Grietje’ bij woonzorgcomplex Zonnehorst in Eelde.
In de naast het vliegveld gelegen RLS kregen bezoekers van de Open Monumentendag uitleg over de geschiedenis van het door architect Pierre Cuypers Jr. ontworpen gebouw. In het voorjaar van 2017 heropende de voormalige luchtvaartschool, een icoon van kunstbeweging De Stijl. Locatiemanager Roelie van Guldener: ‘De originele indeling hebben wij behouden. De industriële look inclusief de gele en rode kleuren van De Stijl is saai maar functioneel. De authentieke examenhokjes van de luchtvaartschool zijn kenmerkend voor de oude funcite van het gebouw.’
RLS1957, het herbestemmingstraject van de RLS, deed voor de tweede keer mee aan de Open Monumentendag. Van Guldener hoopt de zichtbaarheid te vergroten en in de toekomst meer aandacht voor het gebouw te krijgen. Meer informatie over Ol Eel, de historische vereniging van Eelde, vindt u op www.oleel.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook