Gemeente Tynaarlo strijdt voor acceptabele schadeafhandeling voor inwoners

|
| Foto: |
Nieuws
,,Schade door de gaswinning moet gewoon 100% worden vergoed”
TYNAARLO – Een acceptabele schadeprotocol voor mogelijke slachtoffers van de gaswinning in Noord-Drenthe, conform de huidige afspraken die momenteel in Groningen zijn gemaakt. Alle partijen in de gemeente Tynaarlo hebben een motie opgesteld om bezwaar te maken tegen de extra gaswinning bij elf gasvelden in Noord-Drenthe, waaronder de twee gasvelden vlakbij Vries. Doel hiervan is om vooraf een goede schaderegeling af te dwingen, zodat potentiële schade in de toekomst volledig vergoed gaat worden. ,,Het is belangrijk dat we de onrust bij onze burgers wegnemen door de schaderegeling vooraf op een goede manier te regelen”, stelt Leefbaar Tynaarlo-fractievoorzitter Casper Kloos (71).
Onlangs werd bekend dat VVD-minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) toestemming heeft gegeven aan de NAM om tot 2028 uit elf kleinere gasvelden in Noord-Drenthe tot maximaal 3,5 miljard kuub gas te winnen. Het gaat om de gasvelden onder Vries, Assen, Eleveld, Een, Witten, Witterdiep, Zevenhuizen en Zevenhuizen-West. Hoewel er links en rechts al geruchten rond dwarrelden, sloeg het nieuws bij de gemeente Tynaarlo toch in als een bom. ,,Als je hier de komende tien jaar maximaal 3,5 miljard kuub gas uit de grond gaat halen, dan kun je er de donder op zeggen dat dit gevolgen gaat hebben en daar schade achter weg gaat komen”, zegt Kloos gedecideerd.
Om een drama zoals in Groningen te voorkomen, waar de desastreuze gevolgen van de gaswinning pas de laatste jaren echt zichtbaar zijn geworden en een wenselijk schadeprotocol voor de bewoners pas achteraf geregeld moest worden, pleit de gemeente Tynaarlo voor een vooraf goed geregelde schadeprotocol waarbij de veroorzaakte schade aan gebouwen door de gaswinning volledig wordt vergoed, zoals op dit moment ook in Groningen het geval is. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Je moet bij ons dan niet een ander schadeprotocol gaan hanteren”. Ook is er nog veel onduidelijkheid over de nulmetingen van woningen.
Om een krachtig signaal af te geven hebben alle partijen in de gemeente Tynaarlo, zowel in de coalitie als in de oppositie, een dwingende motie opgesteld tegen de extra gaswinning en het huidige schadeprotocol. De bedoeling is dat het college dit gaat aankaarten bij het ministerie, dan wel gaat aanvechten bij de Raad van State. ,,Ik heb begrepen dat burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo al de samenwerking heeft gezocht met de buurgemeentes Assen, Aa en Hunze en Noordenveld om een nog sterker blok te vormen”.
Er wordt al ruim veertig jaar gas gewonnen in Noord-Drenthe. In die tijd is de bodem onder Vries met minimaal acht procent gezakt. ,,Door bodemverzakkingen kan ook schade ontstaan. In en rondom Zuidlaren zijn er afgelopen jaren al een aantal schadeclaims vergoed. Die schade is ontstaan vanuit de bevingen in Groningen. Het leermoment is Groningen geweest. Ik heb een beetje het idee dat het gas wat nu minder uit de Groninger bodem wordt gehaald, hier gecompenseerd moet worden. Als dat zo is, dan is het van groot belang dat we vooraf een wenselijk schadeprotocol regelen”.
Afgelopen jaar organiseerde Leefbaar Tynaarlo drie aardbevingscafés in het Sprookjeshof in Zuidlaren om inwoners van de gemeente te informeren over de ontwikkelingen en hen een hart onder de riem te steken. Kloos steunt ook de burgerinitiatieven tegen de extra gaswinning in zijn gemeente. Zo tekende de Leefbaar Tynaarlo-fractievoorzitter onlangs de petitie van de 19-jarige Chantal Vos uit Vries. ,,De manier waarop minister Wiebes het nieuws hier brengt verdient geen schoonheidsprijs. Het is logisch dat mensen op een bepaald moment onrustig worden van dergelijke besluiten en het niet langer pikken. Ze maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen, op financieel, maar ook op mentaal vlak. Ik heb regelmatig contact met Chantal. Tot nog toe hebben zo’n 1.300 mensen de petitie getekend. Het is van groot belang dat wij onze inwoners hierin steunen en hun angsten serieus nemen. Als politiek Den Haag verstandig is, dan doen zij dat ook, willen ze nog serieus genomen worden. Eventuele toekomstige schade door de gaswinning moet gewoon honderd procent worden vergoed”.
|

UIT DE KRANT