Bouw zonnepark Groningen Airport Eelde van start

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

EELDE – Afgelopen vrijdag is het startsein gegeven voor de bouw van het unieke zonnepark op het middenterrein van Groningen Airport Eelde. Kamerlid Agnes Mulder plaatse het eerste zonnepaneel, samen met Marco van de Kreeke (directeur Groningen Airport Eelde) en Roland Pechtold (eindverantwoordelijke van GroenLeven). Mulder feliciteerde GroenLeven, de luchthaven en andere betrokkenen met dit project.

Het project past goed bij de duurzaamheidsambities van de luchthaven. Marco van de Kreeke, directeur Groningen Airport Eelde: “De aanleg van het zonnepark is een belangrijke stap in de verduurzaming van onze luchthaven. Groningen Airport Eelde gaat hiermee zijn eigen energie opwekken. Verduurzaming is voor ons niet een project, maar een visie. Vliegtuigen vliegen voorlopig nog op fossiele brandstoffen, maar elektrisch vliegen komt er aan. De eerste kleine elektrische toestellen vliegen al. Binnen 10 tot 20 jaar verwachten we dat ook passagiersvluchten op de korte afstand elektrisch kunnen zijn. En dat is natuurlijk echt duurzaam als de gebruikte elektrische energie dan ook ‘groen’ is. Op onze luchthaven wordt dat mogelijk.”



Zonnepark Groningen Airport Eelde komt tussen start- en taxibaan en het platform en bestaat uit 63.196 zonnepanelen die genoeg groene stroom opwekken voor zo’n 6.200 huishoudens. Ook wordt er een overkapte doorgang naar het platform aangelegd. Op het dak van de doorgang worden zonnepanelen geplaatst. Met de zonnepanelen die op de doorgang worden geplaatst kan Groningen Airport Eelde straks haar eigen stroom opwekken. Hierdoor is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik. Naar verwachting is het zonnepark eind oktober gereed.

UIT DE KRANT

Lees ook