Jan en Janna Koops vieren 60-jarig huwelijk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

VRIES – Afgelopen donderdag vierden Jan en Janna Koops hun 60-jarig huwelijk. Op 20 juni 1959 stapten de twee, naar zo’n vijf jaar verkering te hebben gehad, in het huwelijksbootje. Het diamantenhuwelijk werd afgelopen donderdag groots gevierd. In Café Onder de Linden te Vries kwam het koppel, samen met kinderen, familie en vrienden, bij elkaar. Voorafgaand aan dit feestje bracht wethouder Pepijn Vemer het echtpaar thuis een bezoekje. Hij overhandigde, namens de gemeente Tynaarlo, een bos bloemen en natuurlijk de felicitaties.

Jan Koops is in 1934 geboren in Vries, aan de Westerstraat. Hij is de zoon van Jacobus Koops en Grietje Koopman, die een kleine boerderij hebben op de hoek naast de begraafplaats. Jan is opgegroeid in Vries en heeft een opleiding tot timmerman gedaan. Hij is altijd al een groot voetbaltalent geweest en in zijn vrije tijd was hij veelvuldig te vinden bij VAKO. Na zijn schooltijd ging Jan aan het werk bij verschillende aannemers. Hij vervulde zijn diensttijd en bleef een begenadigd voetballer in VAKO 1, tot aan zijn veertigste jaar, en daarna nog tot op late leeftijd bij de veteranen. Daarnaast was Jan trainer van het dameselftal.

Janna Hartlief ziet het levenslicht in Eelde in 1934. Zij is de dochter van Meerten Hartlief en Roelina Veendijk, die een boerderij en kwekerij hebben, en groeit op in Eelde. Ze doorloopt de huishoudschool en is actief op de zondagschool. Jan en Janna hebben elkaar ontmoet tijdens het dansen in het café in Eelde, waar ze bijna alle weekenden waren. Jan fietste in die tijd veelvuldig naar Eelde om zijn geliefde op te zoeken. Ze hadden een uitgebreide vriendenkring waar ze veel mee ondernemen. Na een relatie van vijf jaar trouwde het echtpaar op 20 juni 1959. Hierna namen ze hun intrek in hun zelfgebouwde huis aan de Oosterkampen in Vries, toen een nieuwe wijk Vries Oost. In die tijd was Jan timmerman en hij werkte hard om het gezin te onderhouden. Janna runde de huishouding en zorgde voor de kinderen: zoon Koos (geboren in 1959) en dochter Lineke (geboren in 1963).

Jan is altijd werkzaam gebleven in de bouw. In de toptijden van de jaren ‘70 werkte hij zelfs in Duitsland. Toen de kinderen groot genoeg waren, ging Janna aan de slag in het Kornoeljehof, daarna bij Café Pranger, Café Hartlief en ook nog bij Café Ubel Tolner, waar ze jarenlang in de keuken de gerechten bereidde. Ze stond hier bekend om haar geweldige snert. In de tachtigerjaren gingen zoon Koos en dochter Lineke het huis uit. Het echtpaar Koops woonde daarna nog met veel plezier aan de Oosterkampen. Ze besteedden tijd aan het werk, de tuin, voetbal, vrienden, feestjes en gezelligheid. Nadat Jan in 1992 met pensioen gaat, en Janna met haar actieve baan in de horeca stopt, verhuisde het echtpaar in 2012 naar de Veltenburgerdijk, waar ze op dit moment genieten van een rustige oude dag: dicht bij VAKO en midden in het dorp. Het huis is altijd schoon en Jan heeft geen blaadje in de tuin liggen. Jan is sinds kort gestopt met het vrijwilligerswerk bij VAKO en Janna gaat nog veel naar klaverjassen en toneelvoorstellingen.

UIT DE KRANT

Lees ook