Aandeel vrouwen in gemeenteraad Tynaarlo gedaald naar vier

Afbeelding
Nieuws

“We missen het vrouwelijke perspectief in onze gemeenteraad”


EELDE – Onlangs is bekend geworden dat het aantal vrouwen in de gemeentelijke politiek landelijk gezien stijgt. In de gemeente Tynaarlo is dat anders. Met de benoeming van Hanneke Wiersema als opvolger van wethouder Henk Lammers, is het aantal vrouwen in de gemeenteraad van Tynaarlo namelijk geslonken naar vier. Dat betekent dat 83% van de gemeenteraadsleden in Tynaarlo een man is. Een ontwikkeling die de (vrouwelijke) fractievoorzitter van D66, Els Kardol, zorgen baart: “We hebben vrouwen nodig om andere onderwerpen op de agenda te krijgen.”


Nederland telt zo’n 2.730 vrouwelijke raadsleden op een totaal van 8.619. Het aandeel vrouwelijke raadsleden komt daarmee voor het eerst uit op een derde deel van alle raadszetels en dat honderd jaar nadat Mathilde Haan als eerste vrouwelijk raadslid werd geïnstalleerd. Hoe het komt dat de vrouwen in de gemeente Tynaarlo zich niet bezighouden met de gemeentelijke politiek, durft Kardol niet te zeggen. Wel is ze bang voor het feit dat vrouwen misschien het gevoel hebben dat ze zich niet vertegenwoordigd voelen in deze regio en dat is iets wat ze graag wil doorbreken.


Kardol is het wel gewend. In haar werkzame leven is ze vaak de enige vrouw op de werkvloer geweest, maar in al die jaren is ze nooit echt op haar vrouw zijn aangesproken. Dat is wel gebeurd in de gemeenteraad: “Er zitten een aantal haantjes bij ons in de raad en als je daar als vrouw iets van zegt, dan wordt het vaak weggewuifd met de toon van ‘jij bent een vrouw dus je snapt er toch niets van’ en daar ben ik wel van geschrokken. Nog nooit eerder ben ik zo bewust op mijn vrouw zijn aangesproken.” Daaruit trekt ze dan ook de conclusie dat veel vrouwen daarom geen zin hebben in het werk in de gemeenteraad. “Het is zaak om die houding richting vrouwen te veranderen en dat begint met meer vrouwen in de gemeenteraad”, vertelt de fractievoorzitter.


Binnenkort staat er een training ‘politiek actief’ gepland. Kardol hoopt dat daar dames op afkomen die meer willen weten van de politiek in Tynaarlo en die wellicht enthousiast gemaakt kunnen worden. “Misschien is het ook handig om een dergelijke training alleen voor vrouwen te organiseren. Dat zou de drempel kunnen verlagen”, volgens de inwoonster van Eelde. Ze is zelf per ongeluk in de gemeenteraad gerold: “Ik was lid van D66 en ik stond op een onverkiesbare plek. De mensen boven mij wilden of konden niet en zo ben ik in de gemeenteraad beland.” Inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de raadszaal in Vries. Het allermooiste aan het raadswerk vindt Kardol dat ze echt iets voor elkaar kan boksen: “Je kunt echt invloed hebben op waar we het in de vergaderingen over hebben. Daarnaast kun je echt iets voor elkaar krijgen. Invloed hebben vind ik erg belangrijk. Daar kick ik op.”


Ze hoopt dat er tijdens de genoemde trainingen vrouwen langskomen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in het Sociaal Domein. “Het zou heel fijn zijn als er vrouwen langskomen die daarin thuis zijn. Daardoor zouden we thema’s als kinderopvang, zorg en mantelzorg bijvoorbeeld sneller op de agenda kunnen krijgen. Ik ben heus niet superfeministisch, maar we missen op dit moment wel het vrouwelijke perspectief in onze gemeenteraad”, vervolgt Kardol. Tot slot komt ze nog met een advies aan alle vrouwen in de regio: “Meld je aan bij een politieke partij, verdiep je in je eigen regio en kijk wanneer de lokale politieke partijen vergaderen. Je mag vaak gewoon aanschuiven!” De trainingen ‘politiek actief’ vinden plaats op 9, 16 en 24 maart.   

UIT DE KRANT