Sietse en Renée Hamersma gooien de boel om

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Wij zijn in gesprek met een kok en willen meer richting het idee van een Grand Café”


VRIES – Het pittoreske dorpscafé ‘Onder de Linden’ in Vries wordt een ‘Grand Café’. Althans dat is het idee. Sietse en Renée Hamersma steken niet onder stoelen of banken dat de coronacrisis erin hakt bij de horecaondernemers. “In het begin is het allemaal nog wel leuk, want dan kom je aan dingen toe die je al tijden gedaan wilt hebben, maar op een gegeven moment is dat klaar. Bovendien komt er dan een moment dat het penibel wordt en dat duurt ook niet lang meer”, vertelt Sietse in gesprek met de Krant van Tynaarlo. Daarom heeft het ondernemersstel de koppen bij elkaar gestoken. “We zijn in gesprek met een kok en willen meer richting het idee van een Grand Café”, vertelt Renée.


Het is een raar gezicht als we op donderdagmiddag het café aan de Brink binnenstappen. Geen biljarttafels, geen ‘vliegende’ dienbladen en zelfs niet die ene man die altijd even een borreltje in de hoek van de bar zit te drinken. Nee, in plaats daarvan stormt een nieuw gezinslid van de Hamersma’s de journalist tegemoet. De enthousiaste Labradoodle draagt de naam ‘De Vries’. “Tja, hij komt uit Vries. Dan is het toch makkelijk”, lacht Sietse. De viervoeter kan zijn geluk niet op met alle aandacht die hij nu krijgt gedurende de coronacrisis. “Even negeren”, is het devies van Renée en dus wordt een blik geworpen in het café. Er staat een steiger en hangen er nieuwe gordijnen. Het stel had al aangegeven in deze periode een beetje aan de inrichting te veranderen, maar nu gooit de familie Hamersma het roer helemaal om.


De café-eigenaren geven aan een hoop omzet mis te lopen: “Ik denk dat we aan het einde van het jaar meer dan de helft van onze omzet zijn misgelopen. Zo zijn de wekelijkse bezoeken van de bridgeclub á tachtig man, de bingo met zestig personen, de bijeenkomsten van de Vrouwen van Nu en de voorlichtingsmomenten van de gemeente Tynaarlo weggevallen. Dat zijn situatie waar je op moet anticiperen natuurlijk.” Bovendien is het afwachten hoe het straks ingericht gaat worden. “We doen wel investeringen om het coronaproof te kunnen regelen, maar de vraag is of dat nodig is”, laten ze weten.


De coronacrisis zette het stel volgens Sietse aan het denken: “We hoorden wel vaker de vraag waarom we geen eetcafé begonnen, maar dat is dan middenin de drukte en dan denk je niet verder. Deze periode heeft ons de mogelijkheid geboden om dat wel te doen.” Daarbij houden ze rekening met eventuele blijvende maatregelen: “We moeten met zoveel rekening houden, ook als we straks een anderhalvemetersamenleving hebben. Onze berekening is dat we evengoed dertig personen in ons café kunnen hebben waarbij we de anderhalvemetermaatregel in acht nemen.” Daarnaast heeft het café nog een aantal zalen waarover zij beschikken. Sietse hierover: “Ja, daar gaan we een flexibele ruimte van maken met een wand ertussen. Zodat we alles kunnen blijven aanbieden als dat straks weer mag.”


Ondanks de nieuwe inrichting zal de stijl van de jaren twintig en dertig wel behouden blijven: “Café Onder de Linden blijft gewoon Café Onder de Linden, alleen hebben we straks meer mogelijkheden qua eten.”

UIT DE KRANT

Lees ook