‘Blues is geen treurige muziek’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
GG and the Cruisers en de Amerikaanse bluesdroom
ZUIDLAREN – ‘GG and the Cruisers’ gaat volgend jaar naar Amerika. De Noord-Drentse band wil op zoek naar de historie van de blues. En de groep gaat in het walhalla van de blues een CD produceren, in de wereldberoemde Sun Studio.
GG and the Cruisers dus. De band bestaat uit Erik Niemeijer uit Assen, broer Hans Niemeijer, Henk de Ruiter (Gieten) en Gerrit Bruinink, afkomstig uit Emmen. Erik Niemeijer werkt in de Hubo in Zuidlaren.  Niemeijer, geboren en getogen in Zuidlaren, vertelt over het ontstaan van de groep. “In september doen we altijd mee aan de ‘Blues Cruise’. Dat is een hele happening met zeilboten. We gaan dan met zes boten naar Terschelling. Henk staat bekend als ‘Guitar Guy’. In januari vorig jaar zijn we begonnen als band en dat gaat zo fantastisch dat we veel gevraagd worden. Tot nu toe geven we alleen concerten in het Noorden. Voor mij is het op mijn zestiende begonnen, samen met mijn broer. We hadden bluesgigant BJ Hegen gezien. We zijn zo lang met blues bezig, maar we zijn nog nooit in het land geweest waar de blues vandaan komt. Dat is dus onze Amerikaanse droom”. Nog even over de naam Cruisers, ‘meezeilers’. “Dat hadden we als grapje bedacht”, zegt Henk de Ruiter. “We raken steeds bekender”. Wat heet. In 2013 won De Ruiter de ‘Dutch Blues Challenge’ en was finalist in 2015. “Men kent ons wel als individuele muzikanten , niet als band. Internationaal doorbreken zou geweldig zijn. In Amerika gaan we op zoek naar de historie van de blues”. De Ruiter is er al eens geweest, voor Erik Niemeijer wordt het de eerste keer.  “Na de challenge heb ik meegedaan aan het WK in Memphis”, vertelt De Ruiter. Nee, ik heb niet gewonnen, maar dat was een mooie ervaring. Blues is bijzondere muziek, die in deze tijd weer terugkomt. Mensen verlangen naar retro, omdat alles in deze tijd zo snel gaat. Er wordt wel gezegd dat blues treurige muziek is, maar dat is een misvatting. Er zijn een aantal liedjes in droevige omstandigheden gezongen. Dat komt door de katoenplantages, de slavernij. Dat is een klaagzang, maar het is ook vrolijk”. Erik Niemeijer: “het is juist een positieve uitlaatklep. Anders hadden die mensen het niet overleefd”.
De trip is volgend jaar april. Naast de reis gaat de groep een CD opnemen.  “We proberen de kosten te beperken door crowdfunding. Mensen die de CD in de voorverkoop kopen, zullen de naam als aandeelhouder worden opgenomen in de CD-inlay.  Ook krijgen ze een extra cd met daarop unieke opgenomen tracks en clips. Hoe de trip eruit ziet? We doen Chigago en New Orleans aan. En onderweg een blues-uitje. We bezoeken oude cafés, musea en ook katoenplantages. Er wordt een documentaire gemaakt door NOS-verslaggever Aalt Kloosterboer. We gaan twee weken. De route is klaar. De Sun Studio geboekt, waar we onze debuut-cd Being Yourself gaan opnemen. De wereldberoemde Sun-studio, waar onder meer Johnny Cash, BB King, Roy Orbison en Elvis hun muziek opnamen. Al die beroemdheden. Daar ligt straks een Nederlandse cd, dat is wel heel speciaal.”

 

UIT DE KRANT

Lees ook