In the sportlight: Koepeltjesfestival

|
| Foto: |
algemeen de krant van tynaarlo
Cultuurfeest van en voor hele gemeente
EELDE-PATERSWOLDE – Op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli zijn alle schijnwerpers gericht op het Koepeltjesfestvival, die gehouden wordt in Eelde, maar een feest voor heel Tynaarlo. In het centrum van Eelde-Paterswolde een twee daags festival met muziek, straattheater, kunst en heel veel meer.
Het wordt écht een feest van Tynaarlo, dit vanwege Culturele Gemeente Tynaarlo. De organisatie heeft artiesten uit de hele gemeente enthousiast kunnen maken. Uit alle delen van de gemeente komen ze naar Eelde. “En vaak denk je bij een koor uit Eelde, dat de mensen alleen maar uit Eelde komen, maar leden komen overal vandaan. Maar onze opzet is zondermeer geslaagd”, vindt Antje van Til van de organisatie. Uit Zeijen komt bijvoorbeeld vrouwenpopkoor KLAZ. ‘Aol en de Gloepers’ onder leiding van Alle Tamminga, is afkomstig uit Vries. Ook uit Vries: The Getaway Men. Zuidlaren is ook sterk vertegenwoordigd, met het Danskwartier, Rhytm Rabbits, Puur NL, Jan Luiken Bos van de Fibelekwinten en het straattheaterduo Agatha en Diana. Daniel Drost is inwoner van Zuidlaarderveen. Overigens, en dat geldt voor het hele programma: alles onder voorbehoud.
Een van de vele attracties dit jaar is Circus Santelli- met in ieder geval een lid uit Winde-, dat delen van hun voorstelling ‘At The Movies’ zal laten zien. Vijftien jongeren tussen 14 en 19 jaar nemen het publiek mee op reis door de filmgeschiedenis, jonglerend met genres brengen de jeugdige stuntmannen en vrouwen met hun acrobatische kunsten bekende scénes uit Hollywood tot leven. De jongeren van het circus trainen gemiddeld 6-8 uur per week, sommige als hobby, anderen super fanatiek. Dansschool De Marsch showt op het podium Steur wat voor talenten zij in huis heeft! De dansers laten veel verschillende stijlen zien waaronder urban/hip hop, modern en nieuw dit jaar: jazz! De allerkleinsten onder ons laten zien hoeveel ze in een jaar hebben geleerd in de stijl streetdance.
Op 1 juli tussen 14.00 en 17.00 uur verandert circustent De Binnenplaats in een inloop atelier waar getekend en geschilderd kan worden door iedereen die dat leuk vindt. Om de bezoekers te inspireren is er van alles te zien en te beleven zoals dans, performance, video, theater en muziek. Dit wordt gedaan door acteurs, bezoekers van het festival en medewerkers. Aan dit teken/community-art project kan iedereen meedoen en het wordt begeleid door de kunstenaars Kitty Boon – uit Zuidlaren- en Eline Krottje, samen met studenten van de academie Minerva uit Groningen. Dus kom met je school, verzorgingshuis, met je familie, met een groep vrienden, of in je eentje en maak jouw tekening of schilderij, op het grote doek. Het tekendoek staat opgesteld in het midden van de circustent en is reusachtig groot. Daar is ruimte genoeg voor iedereen om een mooie afbeelding op achter te laten.  Voor materialen wordt gezorgd, dus loop naar binnen en pak de kwast, het houtskool, potlood, spuitbus en laat je inspireren tot jouw meesterwerk. Het is de bedoeling dat er aan het eind van de middag een parade op het doek staat met allerlei tekeningen/schilderijen/collages, “Ter Plekke Tynaarlo”. Wat er met het grote doek gaat gebeuren daar wordt nog even over nagedacht… dat het iets bijzonders wordt, staat buiten kijf.
Een van de mede-oprichters van het festival , Jans Poelstra, verzorgt ook dit jaar weer de catering. Nieuw zijn de foodtrucks, leuke trucks in diverse uitvoeringen, waaronder een oude Citroën,  waar onder andere verkrijgbaar is; biologische burgers, wraps, pulled pork, oesterzwammen, bitterballen, Keltische barbecue, tosti’s, ragout met brood, saté, loempia, nasi goreng en ijs.  Herbouw van de Muziekkoepel komt dichterbij,  Ook dit jaar is de organisatie weer op zoek naar kleine donateurs. Deze mensen worden “Vrienden van het Koepeltjes Festival” genoemd. “Vriend van” word je al voor een klein bedrag en je krijgt dan de Koepeltjes Festival Oordoppen. Gastvrouwen en mannen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Vanaf nu is het voor iedereen die het festival een warm hart toedraagt mogelijk om Het Koepeltjes Festival GRATIS te sponsoren. Ga de volgende keer dat u iets online wilt kopen eerst naar www.koepeltjesfestival.nl en klik op het logo van SponsorKliks. Er verschijnt dan een overzicht van tientallen webwinkels, waaronder Bol.com, thuisbezorgt.nl, mediamarkt, Zalando en verder alle grote webwinkels.  Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert het festival een commissie op terwijl je dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra. Doe hetzelfde als u uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Er staan maarliefst 4500 restaurants in waarbij elke bestelling geld oplevert. Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk maar nog lekker ook! Zonder jullie medewerking levert het niks op en het zijn slechts een paar extra handelingen. Het zou super zijn wanneer het Koepeltjes Festival op deze manier geholpen kan worden aan extra inkomsten. De Rabobank zorgt ervoor dat er dit jaar meer mobiele pinapparaten zijn bij de kassa´s. Hierdoor kan er bij de kassa´s een snellere doorstroom worden gecreëerd en ook een veiliger manier van betalen. Dit jaar is de beveiliging natuurlijke van groot belang, er zal speciaal beveiliging worden ingehuurd en aangevuld met vrijwilligers. De opbouw op vrijdag zal rond 12.00 uur starten en vanaf 14.00 uur zal mede in verband met de veiligheid van de vrijwilligers de Hoofdweg in Eelde afgesloten worden voor het verkeer.  Nix18’... Een biertje op z’n tied, maar onder de 18 niet. Nog geen 18 jaar? Niet gevreesd, want ook jij bent natuurlijk welkom om mee te komen feesten. Maar de organisatie wil er even op wijzen dat voor iedereen die jonger dan 18 jaar geldt dat er geen alcohol gekocht of genuttigd mag worden op het Koepeltjesfestival terrein. Bij de kassa zal iedereen t/m 25 jaar worden gevraagd om een identiteitsbewijs. Iedereen die met zijn ID kan aantonen dat hij of zij minimaal 18 jaar oud is, ontvangt een polsbandje. Geen polsbandje betekent geen alcohol. Vergeet dus niet je ID mee te nemen!
Naam: Stichting Koepeltjesfestival
Waar? Centrum Eelde. Optredens op diverse podia
Tijd: Vrijdag 30 juni van 20:00-01:00 uur en zaterdag 1 juli van 13:00-01:00 uur.
Informatie: www.koepeltjesfestival.nl
|

UIT DE KRANT

Lees ook