Unieke Sint-Maartenloop Eelde: Sint Martinus ontmoet Suntermeerten

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
‘We zeiden: we kunnen het beter en worden daarvoor geprezen’
EELDE-PATERSWOLDE – Ons land kent mooie tradities. Zoals Sint Maarten, dat niet alleen in het noorden wordt gehouden. Ook Noord-Brabant kent deze traditie en zelfs Duitsland, waar Sint Maarten ‘Suntermeerten’ wordt genoemd. Eelde heeft er een andere traditie aan toegevoegd: de culturele wandeling. Samen met de Duitse vrienden van Wardenburg en schoolkinderen. Was de wandeling eerder altijd rond 11 november, dit keer precies op de dag….dat het het lichie branden mag.
In historisch centrum Ol Eel kwam de 7-koppige commissie afgelopen zondagmorgen bijeen. De wandeling is op 11 november en deze wordt voor de tiende keer gehouden. Eelde haalde het idee uit Oldenburg, waar de ‘Kohlfahrt’ wordt gehouden. Een oogstfeest, ter ere van de aardappels, waarbij met een bolderkar een wandeling gemaakt.  “We kenden het niet. Toen werden we eens uitgenodigd. We zeiden: dat kunnen wij ook en ook beter. Het was geen grootspraak. Je had in Duitsland geen muziek en dans en hier wel.  Die Duitsers zijn lyrisch, we worden geprezen voor de organisatie.  We zijn in al die jaren een keer vreemd gegaan, toen hielden we een Midwintertocht, maar kregen er koude vouten van. Het idee was om volwassenen te laten lichie lopen. We gingen bij huizen langs en tussendoor was er bijvoorbeeld kouk happen. Terwijl bij wijlen Jan Pelleboer de Beerenburg klaar stond”, herinnert de commissie zich. Lichie lopen doen ze niet meer, het is een culturele wandeling geworden. Er worden tachtig mensen verwacht, veertig uit Duitsland en veertig uit eigen omgeving.  “Doel is het contact met de vrienden (partnergemeente) te onderhouden”.  De start is op de deel van Ol Eel, waar ook de tocht eindigt. Eerst is er koffie met gebak van Piet (Dunnewind) en aan het eind een buffet. De muzikale bijdrage komt onder meer van de Stamtoafelsingers en Tineke Rauw en de buikdanseressen, ook bekend van het Corso. En Sale zal op de accordeon spelen. De wandeling voert langs bezienswaardigheden. De tocht gaat globaal door Vosbergen, Grooteveen, Else van der Laanhuis, Nieuwe Akkers. We gaan dwars door de Jumbo en Albert Heijn. Bij het ‘Koopsplein’ (tegenover de kerk) komen kinderen met hun lampionnen en zingen we samen Sint Maartenliedjes.  Bij terugkomst wordt niet de Kohlkoning en Kohlkoniging gekozen zoals in Duitsland, maar ‘Martinus’ en ‘Martina’. Dit zijn mensen die het afgelopen jaar veel voor het dorp hebben gedaan. Wie dat zijn? Dat maken we dan pas bekend.”
Schema zaterdag 11 november: 14.00 uur verzamelen bij Ol Eel. Tussen 15.00 en 15.30 uur start wandeling.  Om 16.30 uur komen de kinderen. Tussen 18.30 en 19.00 terug. Aansluitend buffet. Voor de mindere lopers is een busje beschikbaar die zoveel mogelijk dezelfde route rijdt. Kosten: 25 euro exclusief drankjes tijdens het buffet. Aanmelden kan bij Berend de Vries, per E-mail: berend.devries@ziggo.nl
 

UIT DE KRANT

Lees ook