Henk Middendorp volgt Hanneke Wiersema op als fractievoorzitter van CDA Tynaarlo

Afbeelding
regio

“Geen radicale koerswijziging en zin in het debat”


REGIO – Henk Middendorp is de opvolger van Hanneke Wiersema als fractievoorzitter van het CDA in Tynaarlo. Een grote stap voor het voormalig steunfractielid, die het een spannende periode vindt: “Het is een grote stap en ik ben heel erg blij en trots dat ik het vertrouwen van de fractie krijg voor deze rol.” Een rol die Hanneke Wiersema bijna acht jaar met volle overgave heeft ingevuld. Zij maakt de overstap naar het wethouderschap, nadat collega-CDA’er Henk Lammers heeft aangegeven te stoppen als wethouder vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.


Op een ietwat onorthodox tijdstip op een doordeweekse avond spreekt de Krant van Tynaarlo met Middendorp en Wiersema. Middendorp geeft aan dat het binnen de fractie buiten kijf stond dat Wiersema Lammers’ opvolger moest worden: “Dat overleg heeft niet lang geduurd. Daar waren we het unaniem over eens.” Wiersema vindt het op haar beurt een mooie kans: “Het lijkt me prachtig om te doen. Ik zit natuurlijk al tien jaar in de raad en ik maak de gemeentelijke politiek al lang van dichtbij mee. Dat ik nu in de uitvoering terechtkom, lijkt me een schitterende uitdaging.” De voormalig fractievoorzitster heeft vanwege deze switch wel afscheid moeten nemen van haar gewaardeerde muziekschool. “Dat is natuurlijk ontzettend jammer, maar het is goed zo. Ik heb de muziekschool dertig jaar met veel plezier gedaan, maar ik twijfelde sowieso al of ik het voort wilde zetten. Toch had ik dit een half jaar geleden niet kunnen bedenken. Tjongejonge, het is toch wat”, vertelt Wiersema toch zichtbaar gespannen.


Wiersema is afgestudeerd pianiste aan het conservatorium en heeft zo’n 55 leerlingen die lessen volgen aan haar muziekschool. “Vandaag heb ik afscheid genomen van een groot deel. Dat kun je misschien wel zien aan de hoeveelheid bloemen die hier in mijn woonkamer staan”, lacht Wiersema. Een aantal leerlingen waren aangeslagen toen ze hen het nieuws vertelde: “Ik heb meteen gezegd dat het feit dat ik stop niet hoeft te betekenen dat zij stoppen. Integendeel. Voor het gros van mijn leerlingen heb ik al een nieuwe docent gevonden.”


Door het vertrek van Wiersema heeft het CDA Tynaarlo geen fractievoorzitter meer en dat is waar Middendorp in beeld komt. Het steunfractielid zou sowieso in de fractie komen, maar in een fractievergadering wordt ook het vertrouwen in hem als fractievoorzitter duidelijk gemaakt: “Ja, dan voel je je vereerd. Hierdoor word je toch een stuk zichtbaarder, ook voor de inwoners van de gemeente. Je zult waarschijnlijk sneller aangesproken worden in de supermarkt en daar sta ik ook zeker voor open. Bovendien is Hanneke hier in Eelde natuurlijk een ‘local celebrity’ en ik ben vaak in de gemeente ‘op struun’ zoals ik dat dan noem. We blijven dan ook tussen onze inwoners staan.”


Dat is waar Middendorp voor staat: “Ik houd van het Drentse woord ‘Naoberschap’ en denk dat we in de huidige, individualistische samenleving meer naar elkaar om moeten kijken.” Zo is het idee van de Knarrenhofjes één van de hand van het CDA: “Dat zou ik graag willen realiseren in onze gemeente. Een hofje waarin jong en oud samenwoont en elkaar helpt op allerlei gebieden. Dat soort initiatieven zouden we als gemeente moeten steunen.” Daarmee zou volgens Middendorp ook een hoop kosten van de buitenschoolse opvang kunnen worden bespaard: “Er zijn gewoon mensen die werken om de BSO te kunnen betalen. In zo’n hofje vraag je gewoon de buurman om even op te passen.”


Hij heeft twee jaar op zijn handen moeten zitten tijdens de raadsvergaderingen van de gemeente Tynaarlo. Eindelijk mag hij zich in discussies mengen en is het eindeloze geapp tijdens de vergaderingen voor hem afgelopen: “We hebben ons in de voorbije jaren een ongeluk geappt. Ik heb nu echt zin in het debat en zin om mensen te overtuigen met goede, doordachte plannen.”


Zo staan er een aantal grote projecten op de politieke agenda van de gemeente Tynaarlo voor 2020. Eén daarvan is de ambitieuze energietransitie en als dat woord valt, steekt Middendorp meteen een pleidooi af en lijkt het alsof hij in de het gemeentehuis achter zijn microfoon zit: “We moeten zoveel terajoule, vreselijk woord overigens, energie opwekken om energieneutraal te worden als gemeente. Dat redden we niet met een warmtepompje van vijftienduizend euro in elke woning. Het laatste wat je moet willen is dat je alles gaat volplompen met windmolens en zonneparken. Zo zou je ons prachtige landschap verwoesten. Wat mij betreft ligt de oplossing meer in besparing en CO2-opvang, bijvoorbeeld door het aanplanten van bomen. Ons beekdallandschap gaat mij nauw aan het hart, dus men kan daar vanuit het CDA een stevig debat verwachten.”


Middendorp is een nuchtere noorderling, zo zegt hij zelf. Geen poespas: “Wat dat betreft is Pieter Omtzigt een voorbeeld voor mij. Een echte dossiertijger, die geen woord teveel zegt en als hij iets zegt is het altijd raak.” Wiersema vult haar opvolger aan: “Henk is ons talent. We hebben allemaal grote verwachtingen van hem. Hij heeft een uitstekende indruk achter gelaten en weet zijn zegje te doen.” Dat blijkt ook uit het feit dat Middendorp door het CDA Drenthe in haar talentenprogramma is opgenomen, waardoor hij de nodige coaching krijgt. “Het CDA is natuurlijk een landelijke partij, maar dat betekent niet dat we niet middenin de regio staan. We hebben binnen het CDA een heleboel knowhow waar we op terug kunnen vallen en daarnaast kunnen we eenvoudig personen die op landelijk of Europees niveau actief zijn in laten vliegen. Daar zitten alleen maar voordelen aan”, verklaart Middendorp.


De nieuwe fractievoorzitter heeft grootse plannen, maar geeft aan het roer niet radicaal om te gooien: “Ik heb natuurlijk bijna drie jaar goed kunnen kijken naar wat Hanneke doet. Ik ga natuurlijk niet een andere koers varen, maar ik bouw verder op de ingezette weg. Ik heb wel één persoonlijk doel en dat is dat ik graag de grootste partij wil worden bij de verkiezingen in 2022.” Aan ambitie en inzet zal het in ieder geval niet ontbreken de komende jaren bij het CDA in Tynaarlo.

UIT DE KRANT

Lees ook