Zorgorganisatie Lentis wil de handschoen oppakken

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

“Wij hebben er heel veel belang bij dat Zuidlaren en Lentis elkaar weten te vinden”


ZUIDLAREN – De afgelopen weken hebben voor Lentis in het teken gestaan van informatie verschaffen, inzicht bieden en klappen incasseren aangaande de komst van een nieuwe Beschermd Wonen-voorziening op hun terrein in Zuidlaren. “Ik ben best geschrokken van bewoordingen die sommige inwoners in hun mond namen over hun medemens. Onze cliënten zijn evengoed Zuidlaarders”, reageert Arien Storm op de ophef. Storm is sinds juli vorig jaar inhoudelijk lid van het Raad van Bestuur van Lentis en de FPC Dr. S van Mesdag en werkt sinds 2017 als kinderpsychiater bij Lentis. Ze kijkt met een frisse blik naar de toekomst van het zorgterrein: “De versnipperde situatie waarin de organisatie Lentis zich nu bevindt, werkt niet mee. We moeten ervoor zorgen dat er een samenhang ontstaat tussen alle afdelingen die we hier op deze unieke zorglocatie hebben. Daar zijn we momenteel hard over aan het nadenken.” Die samenhang is er op dit moment volgens Storm niet: “Wij zullen de handschoen moeten oppakken en dat gaan we ook doen.”


In de afgelopen periode heeft Storm geconstateerd dat de organisatie op verschillende manieren vastzit. Zo is de binding met het dorp Zuidlaren in jaren niet zo slecht geweest. “We zijn natuurlijk ontzettend gegroeid in de afgelopen tien jaar. We zijn een grote organisatie die actief is binnen vrijwel alle vlakken op het gebied van gezondheidszorg. Door de groei is Lentis echter vervreemd geraakt van de Zuidlaarders”, laat Storm weten. De zorglocatie beschikt over veel kennis en kunde op diverse gebieden binnen de gezondheidszorg. Op gebieden als integrale psychiatrie, e-health en onderzoek loopt het volgens Storm zelfs voorop. Ze maakt daarbij de opmerking dat er bij Lentis ontzettend hard gewerkt is, maar dat men op organisatorisch vlak nog stappen moet maken. Waar de tijd als een Thalys langs Lentis scheurt, boemelt de zorgorganisatie namelijk op de oude vertrouwde manier verder. “We hebben de organisatie te lang in deze toestand gehouden. Nu is het zaak om naast de verbetering van de communicatie richting de dorpelingen, hen ook inzicht te verschaffen in wat we allemaal doen. Mensen hebben tegenwoordig namelijk geen idee meer van wat we allemaal doen.”


Het staat dus buiten kijf dat er iets moet gebeuren. Door de stelselwijziging in 2014 is de zorg volgens Storm een andere sector geworden. Daaruit vloeien bezuinigingen voort, die ervoor zorgen dat zorglocaties als die in Zuidlaren niet overeind te houden zijn als men niet binnen alle mogelijkheden naar oplossingen zoekt. Dat geldt tevens voor Theater de Kimme op het terrein. “De regelgeving verandert in de loop der jaren. Omdat de Kimme een volwaardig theater is, moet deze ook aan de eisen van een volwaardig theater op het gebied van veiligheid voldoen. Dat lukt niet en daardoor zouden, om De Kimme open te houden, er zorggeld op toe moeten leggen. Dat kunnen we echter niet verantwoorden. Je kunt niet verkopen dat er minder handen aan het bed zijn omdat je een theater open wilt houden. Natuurlijk kijken we naar overige opties. Wellicht door het uit te besteden aan andere partijen. Die deur staat nog open en ook de cliëntenraad heeft bijvoorbeeld een petitie gestart, maar als het van Lentis zelf moet komen dan is sluiting van het geliefde theater de enige optie.”


De komst van de Beschermd Wonen-voorziening in het Witte Huis op het Dennenoordterrein is Lentis gevraagd door het Ministerie van Justitie. Er is veel te doen geweest om de forensisch psychiatrische zorg. De belangrijkste insteek van het bieden van forensische zorg is echter de veiligheid van de samenleving volgens Storm: “Het voordeel van een voorziening als deze is dat men forensisch psychiatrische patiënten nog gecontroleerder terug kan laten keren in de samenleving. Dat is ook de voornaamste reden waarom het ministerie van Justitie juist meer van deze voorzieningen wil. In de communicatie over de komst van de voorziening in Zuidlaren is een hoop misgegaan, erkent Storm: “Achteraf hadden we niet ingeschat dat men op deze manier zou reageren. Het begon al met de folders, die hadden we naar alle huizen in Zuidlaren moeten sturen en ook de reden waarom we zo lang hebben gewacht met de informatiebijeenkomst, want die reden was plausibel, hadden we moeten vermelden in de folder. Daardoor hadden we een hoop irritatie en onduidelijkheid kunnen voorkomen.” Dat er niet gecommuniceerd wordt door Lentis, daar is Storm het echter niet mee eens: “We communiceren geregeld met het dorp. Zo werd kort geleden de historische waarden van de gebouwen op het terrein bepaald. Op zo’n avond begroet je dan veertig geïnteresseerden. Dat weegt natuurlijk niet op tegen de 800 die we deze maand in de Kimme hebben gezien.” Het is volgens de kinderpsychiater vanzelfsprekend dat een bericht over een Beschermd Wonen-voorziening in deze tijd schrik geeft: “Het voorbeeld dat veel aangehaald wordt, is die van Den Dolder. Het feit is echter dat deze persoon niet eens TBS heeft gehad. De patiënten die in de nieuwe voorziening komen zijn al acht jaar in behandeling waarbij er op iedere moment van de dag iemand op hun vingers kijkt”, verklaart Storm. Volgens haar kennen de mensen van Lentis de patiënten van haver tot gort en zullen de patiënten dondersgoed weten dat wanneer ze een misstap begaan, zij terug zullen vallen in het strenge regime dat ze kennen van het begin van hun tbs-behandeling. “Dat is niet zomaar een stok achter de deur, maar een megastok”, aldus het lid van de Raad van Bestuur.


Uitleg werkt echter volgens Storm niet altijd op tegen de angst: “We respecteren de verschillende meningen. Voor ons is het bieden van zorg echter het grootste belang. Een zorginstelling als Lentis, moet zorg kunnen bieden. Ook aan forensisch psychiatrische patiënten. We willen dat graag zo goed mogelijk doen en een boze omgeving werkt daar niet aan mee.”, verklaart ze. Lentis wil de inwoners van Zuidlaren daarom meer betrekken bij de organisatie: “We zijn nu aan het kijken hoe we ons terrein zo toegankelijk mogelijk kunnen houden, maar ook naar activiteiten die we met cliënten in het dorp kunnen organiseren. We maken stappen om het terrein toekomstbestendig te ontwikkelen en pakken de handschoen, het liefst samen met de Zuidlaarders op. De tijd verandert en we moeten meegaan.” Het is een Thalys die Lentis niet mag missen.

UIT DE KRANT

Lees ook