Minister-president Mark Rutte houdt toespraak over coronavirus: “Let een beetje op elkaar”

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

REGIO - Op maandagavond staan veel televisies afgesteld op NPO 1 of RTL Nieuws. Op deze zenders heeft minister-president Mark Rutte zojuist een toespraak gehouden over de huidige situatie aangaande het coronavirus (COVID-19). Hij geeft daarin aan dat veel mensen het gevoel hebben in een achtbaan te zitten en zich afvragen waar deze eindigt. “Het is geen gemakkelijke boodschap voor u. De deskundigen vertellen ons dat een groot deel van de Nederlandse bevolking besmet zal raken met het coronavirus.”


Rutte heeft het in zijn toespraak over drie scenario’s:


  1. Virus maximaal controleren
  2. Het virus onbeheerst haar gang laten gaan
  3. Eindeloos het virus proberen tegen te houden

Het kabinet kiest voor scenario één waarbij het onvermijdelijk is dat er meer mensen besmet raken, maar Rutte maakt daarbij een kanttekening: “Als je geneest van een besmetting met het coronavirus, dan ben je daarna immuun voor het virus. Het is de bedoeling dat we hierdoor een groepsimmuniteit creëren en de piek in de besmettingen afvlakken.”


Rutte richt zich ook tot de ouderen en mensen met een mindere gezondheid in onze samenleving. Het is voor het kabinet absolute prioriteit om risico’s voor hen zo klein mogelijk te maken. Met al het nieuws en alle gebeurtenissen die elkaar in razend tempo opvolgen zijn de zorgen in de samenleving volgens de minister-president logisch: “In de wereld van vandaag zijn nieuws en informatie sneller dan het licht en is een mening snel gegeven. Het antwoord op de vragen die leven, begint bij kennis van deskundigen en specialisten. We moeten op het kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen.”


“Ik heb geen gemakkelijke boodschap voor u. De realiteit is dat het coronavirus onder ons is en blijft. Er bestaat geen eenvoudige of snelle uitweg. De realiteit is ook dat komende tijd groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zullen raken. Wie het virus heeft gehad, is daarna immuun. Net als met de mazelen vroeger. Hoe groter de groep die immuun is, hoe minder snel ouderen en kwetsbaren besmet kunnen raken. Groepsimmuniteit heeft echter tijd nodig. Alles overziend zijn er dus drie mogelijke scenario’s. Het eerste scenario betekent dat men met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af wil vlakken. Daarmee wordt er een immuniteit opgebouwd en wordt ervoor gezorgd dat de zorg het aan kan. Zo blijft er voldoende capaciteit om de mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn. Als we zouden kiezen voor scenario twee, dan zouden de gevolgen niet te overzien zijn. Dat spreekt voor zich. Scenario drie zou betekenen dat het hele land op slot zou gaan. Deskundigen wijzen erop dat deze lockdown echter geen kwestie van dagen of weken zal zijn. Hierbij moet men denken aan dat we het land wellicht een jaar of langer moeten platleggen met alle gevolgen van dien. Als het al zou kunnen. Dan kan het virus de kop opsteken wanneer deze maatregel weer opgeheven wordt”, vervolgt Rutte.


Het kabinet houdt per dag de vinger aan de pols. Hoe lang de maatregelen nodig zijn, hangt af van de manier waarop het virus zich de komende weken gaat gedragen. Het onderzoek naar een eventueel vaccin staat daarbij niet stil. De premier richt zich vervolgens tot de ondernemers: “Het blijft passen en meten de komende maand. We blijven zoeken naar de balans van maatregelen die nodig zijn en het gewone leven dat door kan blijven gaan. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn hiermee het meest beheersbaar. Daarbij zullen we onze ogen niet sluiten voor economische gevolgen van deze crisis. Voor veel bedrijven is dit een extreem moeilijke periode. Ondernemers staan met rug tegen de muur. Mijn boodschap aan de ondernemers en werknemers is dat het kabinet zal doen wat nodig is om hen te steunen. Wij zetten alles op alles om bedrijven niet om te laten vallen en dat mensen hun baan niet verliezen. We laten u niet in de steek, maar het zal hoe dan ook een moeilijke tijd voor ons allemaal worden.”


Tot slot bedankt Rutte iedereen in Nederland die zich zo goed aan de maatregelen houdt: “Ik zie hartverwarmende voorbeelden van onderlinge hulp en solidariteit. Heel, heel veel dank daarvoor. Blijf dat vooral doen. Blijf alert en volg de aanwijzingen. Ook als u sterk en gezond bent. Blijf uw gezond verstand gebruiken en blijf elkaar helpen. Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden over meningsverschillen en tegenstellingen heen. Het gezamenlijk belang moet boven het eigen belang staan. Bij alle onzekerheden die er zijn, is één ding volstrekt duidelijk: de opgave waar we voor staan is heel groot. Dit moeten we met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke tijd te boven en let een beetje op elkaar.”

UIT DE KRANT

Lees ook