“Openstelling van de zwembaden kan Bruin niet trekken”

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

Zwembadenmanager Roelof Rutgers over dichthouden van zwembaden in de gemeente Tynaarlo


REGIO – Waar het ene na het andere zwembad in de omgeving haar deuren opent, blijft het waterpret in de gemeente Tynaarlo uit. Zwembadenmanager van de gemeente Tynaarlo is Roelof Rutgers. Volgens hem ligt de bottleneck in het feit dat de Stichting Zwembaden Tynaarlo verantwoordelijk is voor de exploitatie en niet de gemeente zelf, daar waar dat in andere gemeenten wel het geval is: “Als ik kijk naar hoeveel wij als stichting moeten investeren om het mogelijk te maken dat men kan zwemmen, dan kan dat onderaan de streep niet uit. Andere zwembaden in de regio zijn direct gelieerd aan de gemeente, maar wij moeten alles zelf regelen.” Daarom moet er geld bij. Van de gemeente Tynaarlo welteverstaan, en het liefst zo snel mogelijk: “Ik ga liever vandaag nog open dan morgen.”


Het zit hem hoog. Dat is te zien als we hem achter zijn bureau in het donkere Aqualaren zien zitten. Geen spelende kinderen of de welbekende ruis van een subtropisch zwembad op de achtergrond. Doodse stilte en wat geroezemoes een aantal mannen die overleggen hoe de steiger moet staan om de klok te vervangen. Wat Rutgers veelal hoort, is dat het belachelijk is dat de zwembaden in de gemeente Tynaarlo nog dicht zijn en dat is volgens hem niet terecht. “Volgens het protocol kunnen we open. Dat is zeker waar en alle plannen liggen klaar, maar met de noodgedwongen investeringen kan het simpelweg niet uit voor ons”, vertelt Rutgers. De manager merkt op dat de stichting niet alleen kijkt naar de korte termijn: “Wij moeten verder kijken dan nu. De toekomst is nóg belangrijker en dus is de vraag of we bij openstelling risico gaan lopen voor de toekomst.” Dat risico is volgens Rutgers wel degelijk aanwezig en daarom houdt hij de deuren dicht: “We moeten ook aan het einde van het jaar met een gezonde basis naar volgend jaar kunnen en dat is nu niet het geval.”


In 2015 start men met de Stichting Zwembaden Tynaarlo, waar drie zwembaden in de gemeente Tynaarlo onder vallen. Subtropisch zwembad Aqualaren in Zuidlaren, openluchtbad De Leemdobben in Vries en openluchtbad Lemferdinge in Eelde. Financieel moet de stichting met een subsidie van de gemeente haar eigen broek ophouden. Daarop is haar begroting ook gebaseerd. Zo worden onderhoudskosten uit eigen zak betaald, komt er een nieuw dak op Aqualaren dat ze zelf bekostigen en zijn ze bezig met het verduurzamen van de zwembaden. Onder normale omstandigheden draaien de zwembaden prima. De exploitatie loopt op rolletjes en tijdens een drukke zomerdag bieden de openluchtbaden per zwembad gemakkelijk vertier voor 1500 personen. De vooruitzichten voor zwemseizoen 2020 zien er dan ook spetterend uit, maar dan komt half maart het coronavirus opzetten: “Tot half maart keken we wederom uit naar een geweldig zwemseizoen.”


Door de coronamaatregelen veranderen de vooruitzichten en valt de stichting in het diepe. Als de zwembaden hun deuren openen, dan zou dat volgens Rutgers namelijk enorm veel geld kosten. “Hierbij moet je denken aan de volledige kosten voor het personeel, de energie, extra kosten door coronamaatregelen, wellicht extra ‘coronapersoneel’ en dat moeten we allemaal bekostigen voor een handjevol mensen die we mogen toelaten. Dat kan Bruin niet trekken”, verklaart de manager. Bovendien kan men naar Rutgers’ mening ook niet het normale entreebedrag aan bezoekers vragen, want ze zijn maar beperkt in wat ze mogen gebruiken: “Mensen kunnen niet van alle voorzieningen gebruikmaken, moeten thuis alvast de badkleding aantrekken en douchen zit er zelfs niet in.”


De boodschap die Rutgers aan alle zwemliefhebbers in de gemeente Tynaarlo wil meegeven is: “Houd nog even vol. We zijn druk in gesprek met de gemeente om het in orde te maken.” Dat men nu nog niet kan zwemmen is volgens de manager dus een kwestie van tijd. De bal ligt bij de gemeente en daar moet het langs een bepaalde weg, wil men benodigde financiële middelen ontvangen. Daar is het wachten op: “Ik zie het met vertrouwen tegemoet. De gemeente heeft al aangegeven er positief in te staan. Het gaat om geld en dat moet nu eenmaal langs een bepaalde route. Het is dus een kwestie van tijd. Wij willen, de gemeente wil, maar er hangt nog een prijskaartje aan dat moet worden opgehoest.”


Als we richting het bruggetje lopen voor de foto heeft Rutgers nog een uur om een uitgebreid kostenplaatje naar de gemeente Tynaarlo te sturen: “Het streven is om ergens in juni de deuren te openen, maar wij zijn afhankelijk van derden. We gaan nu niet het risico lopen waardoor de toekomst van onze zwembaden in gevaar wordt gebracht.”

UIT DE KRANT

Lees ook