Wethouder Oetra Gopal opent ‘fruitweek’

Afbeelding
vries
VRIES - Een aantal scholen in de gemeente Tynaarlo krijgen tot de zomervakantie wekelijks drie stuks fruit of groente per leerling. Zij doen mee met het EU- Schoolfruitprogramma dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. De scholen hebben zich hiervoor aangemeld omdat zij extra aandacht willen besteden aan gezonde voeding op school. Wethouder Oetra Gopal opende afgelopen maandag de fruitweek op het schoolplein van CBS de Holtenhoek in Vries, in het bijzijn van alle leerlingen.
Doel van het programma is om kinderen te stimuleren om samen fruit en groente te eten. Elke dag groente en fruit eten, verbetert de gezondheid en leerprestaties van de kinderen. De aftrap van het EU-schoolfruitprogramma is in de week van 12 tot 16 november. Dan is er een ‘fruitweek’ op vier van de basisscholen die meedoen aan het programma: OBS de Zeijer Hoogte in Zeijen, OBS het Oelebred in Tynaarlo, OBS de Vijverstee en CBS de Holtenhoek in Vries. De fruitweek wordt georganiseerd door de buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo, zij geven dan op de scholen in iedere klas een gastles.
Na deze officiële opening reikt zij het Gezonde School vignet ‘Bewegen en sport’ uit aan de school. Met het behalen van dit vignet mogen zij zich drie jaar lang ‘Gezonde School’ noemen. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Er zijn verschillende onderwerpen waar scholen zich op kunnen richten. EU-schoolfruit sluit goed aan bij de criteria voor het volgende Gezonde School vignet dat de Holtenhoek wil behalen: ‘Voeding’.
Na de opening krijgen de leerlingen van de Holtenhoek als eerste van de vier scholen de gastles van de buurtsportcoaches. Op een leuke, informatieve manier krijgen zij les over het belang van het eten van groente en fruit. Deze lessen bestaan o.a. uit een proeverij van verschillende fruitsoorten of een informatieve quiz. Door middel van deze lessen worden de kinderen bewust gemaakt van de belangen van gezonde voeding, en dan voornamelijk het (voldoende) eten van groente en fruit. Later deze week wordt de gastles gegeven op OBS de Zeijer Hoogte, OBS het Oelebred en OBS de Vijverstee.

UIT DE KRANT

Lees ook