Vrouwen van Nu Tynaarlo op z’n Drènts

vrouwen van nu
TYNAARLO -  Onze 1e bijeenkomst was op 22 maart in een nieuwe samenstelling van het bestuur. De maand maart is de streektaalmaand. Marga Kool en Jan Veenstra zijn deze avond onze speciale gasten. Straks meer!
Alie las een gedicht voor over de maand maart. Er waren een paar bedankjes. Johanna werd nog even in het zonnetje gezet, vanwege haar afscheid van het bestuur. Er is een uitnodiging van Commissie Cultuur voor een dagexcursie naar Den Bosch op 12 juni.  Opgave bij het bestuur. Verder is er een workshop bij Marion Menck in Noord Sleen. Zij geeft schilderen op 18 april in de stijl van “Hundertwasser”. Kosten : 25 Euro incl. koffie/thee en materiaal. Opgave vóór 11 april bij het bestuur.  Provinciale handwerktentoonstelling “Vrijdag de 13e” is dit jaar op 12 en 13 april bij Meursinge in Westerbork. Ledenkaart meenemen voor korting op de entree. Meer informatie op de Provinciale website.  Alvast een voorproefje : “Vrouwen van Nu Kiezen” -  op 19 april 2018 in het Provinciehuis te Assen van 13.30 – 18.00 uur. Er wordt een bijzondere middag georganiseerd in het Provinciehuis onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning Jetta Kleinsma. Meer informatie volgt.
Marga Kool en Jan Veenstra zijn een schrijversechtpaar in het Drènts. Wekelijks staan ze in een column in het Dagblad van het Noorden, waarin ze mekaar behoorlijk onder de loep nemen.  Ze treden vaak samen op en beiden verwerken hun ervaringen in gedichten en verhalen uit hun vroegste kinder- en tienerjaren.
Marga vertelde zorgvuldig over haar moeder. Over de breiwerkjes en het merklapje, dat zo smoezelig was, omdat ze het zo vaak in handen had gehad en maar niet af kwam. En hoe het tenslotte toch was gelukt …….
De verhalen van Jan Veenstra zijn herkenbaar aan een grote dosis zelfspot. Jan komt uit een   gereformeerd gezin. Hij vertelde dat er altijd een strijd gaande was tussen de kinderen van zijn school en die van de openbare school, die altijd maar weer van ze wonnen. En over de meisjes, bij wie hij vaak het nakijken had. Met een warm gevoel wist hij ons mee te nemen naar de belevenissen uit zijn jeugd. Marga is ambassadeur van de Drentse streektaal.  De excursiegroep vertrok op 28 maart om 9 uur voor een rondleiding  en proeverij naar Maaltijdservice Van Smaak in Drachten. Allereerst ontvangst met koffie, waarna een lijst moest worden ingevuld. Dit met betrekking tot klachten buikloop, infecties. Sieraden moesten af, handen wassen enz. Dit allemaal uit hygiënisch oogpunt.  Bijna 50 jaar geleden zijn ze in het klein begonnen in Menaldum. Inmiddels bezorgen ze van Ameland tot Zwolle en tot in de Kop van Noord-Holland. Ze leveren dagelijks zo’n 600 maaltijden aan zorginstellingen en particulieren. In de keuken volgden we het hele proces van bereiden en portioneren tot aan de verpakking en de bezorging. Na de rondleiding kregen we de gelegenheid het eten te gaan proeven. Het was een interessante excursie !
Tot ziens op het 70-jarige jubileum op 20 april.
 

UIT DE KRANT