Wisselvalligheid blijft ook in april – voorlopig zacht

het weerbericht Weerbericht

De Paasdagen verliepen dan wel niet droog, maar eigenlijk kunnen we stellen dat we geluk hebben gehad. We bevinden ons in een buitengewoon onbestendige drukverdeling die maar weinig ruimte laat voor droge dagen. De zon is al eveneens de grote afwezige al vallen de statistieken nog mee. Maar daar hebben we niet veel aan.
Volgens het KNMI heeft de zon de voorbije maand ongeveer het normale aantal uren geschenen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er zon wordt geregistreerd zodra er schaduw is. Een paar zonnige dagen zoals in maart te doen gebruikelijk bleven eigenlijk geheel afwezig. Verder was er een droge periode, maar is de wisselvalligheid weer toegeslagen. De maand maart viel bij ons iets droger uit dan te doen gebruikelijk met 40/45 mm tegen 60 als langjarig gemiddelde. Januari en februari verliepen te nat en de vraag dient zich dan aan, wat gaat april doen? Deze maand laat zich vaak van een droge kant zien en is statistisch gezien de droogste maand van het jaar vaak. Dat lijkt nu niet te gaan gebeuren. Afgelopen maandag was het 1 april en inmiddels is er alweer het nodige aan hemelwater gevallen. Kijken we naar de weerkaarten voor de midden en lange termijn dan zien we onafgebroken depressiegeweld op ons af komen. Welk model we ook raadplegen. Het groeiseizoen is begonnen en aan water voorlopig dus geen tekort. Wel is het behoorlijk groeizaam. Omdat depressies niet uit het noorden maar vanaf het zuidelijke deel van de oceaan komen wordt vaak zachte lucht aangevoerd. Het kwik schommelt deze week dan vaak ook rond of vooral op vrijdag mogelijk boven de 15 graden. Daarbij staat er doorgaans een vrij stevige wind uit het zuiden tot zuidwesten. Ook de nachten zijn opvallend warm met van donderdag op vrijdag een temperatuur die ruim boven de 10 graden lijkt uit te komen.

Wat voor invloed dit gaat hebben op het voorjaar en de zomer is nog niet te zeggen. Wel is duidelijk dat een droge aprilmaand makkelijker gevolgd wordt door meer droge perioden domweg omdat er bij zonneschijn minder vocht in de atmosfeer terecht komt. De aarde kun je zien als en spons en die heeft zich op dit moment volgezogen met water. Wanneer de zon gaat schijnen zal dit vocht in de atmosfeer komen wat weer tot wolken en nieuwe regen kan leiden. Eens zal de compensatie komen voor deze zeer natte periode, dat is nu eenmaal een natuurwet. Die periode laat zich echter voorlopig nog niet aankondigen.

Me e r d a a g s e 


Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min 

temp

max..

temp

zon

neerslag

wo

Wolken/zon/buien

zw

5

4

13

20

50









do

Zacht en af en toe regen

zw

4

7

15

20

60









vr

Zeer zacht en regenachtig

z/zw

3

12

17

30

60









za

Onbestendig/zacht

zw

4

9

15

20

60









zo

Koeler en wisselvallig

w

5

7

11

30

60

UIT DE KRANT