PATERSWOLDE/REGIO – Afgelopen dinsdag was de officiële opening van de ‘Keet in de Zomer’ op de nieuwe locatie in Paterswolde. Vanaf 13.30 uur was er een gezellig sportief en cultureel programma samengesteld bij Ons Dorpshuis aan de Mw. Bähler Boermalaan in Paterswolde. Onder andere DJ Thostie, Jespar (Jasper van den Born), Musicalgroep Kick en Dansstudio Eelde gaven een spectaculair optreden. De aanwezigen konden allen dus genieten van fantastische performances op het gebied dan zang en dans.

De gehele zomervakantie trekt ‘Keet in de Zomer’ als mobiel kantoor en ad hoc podium door de gemeente Tynaarlo. Het is een initiatief van de cultuurcoaches, buurtsportcoaches, het jongerenwerk en #JongTynaarlo. Het is een ontmoetingsplek voor een gezellig praatje en een sportief cultureel aanbod. Zo was de ‘keet’ vorige week aanwezig in Vries, waar er ook toen weer verschillende activiteiten waren, en begin juli was de ‘keet’ te vinden in Zuidlaren. “Wij staan maximaal 29 dagen op één plek en dat kan in de gehele gemeente Tynaarlo zijn”, vertelt cultuurcoach Gea Jonker. “Anders wordt het volgens de wet als gebouw gezien en dat is het niet. Het is een nieuwe, mobiele verschijningsvorm van en voor cultuur”.

Eén van de artiesten die gisteren optrad bij de officiële opening in Paterswolde is Jespar (Jasper van den Born). Bij Ons Dorpshuis zong hij onder andere zijn nieuwste liedje ‘Mijn Kompas’. “Onlangs werd ik door de jongerenwerker gevraagd of ik hier wilde optreden”, vertelt Jasper. “Ze willen talenten uit de omgeving een kans geven en voor mij is het een prachtige manier om me op deze manier te performen. Ik houd ervan om mensen te vermaken en ik ben blij dat ik dat gisteren op deze wijze heb kunnen doen. Samen hebben we er een mooi feestje van gemaakt”. Of Jasper later deze week ook nog aanwezig zal zijn in de Cultuurkeet, dat weet hij nog niet. “Van te voren wist ik nog niet veel van de Cultuurkeet af, maar door de opening ben ik wel heel enthousiast geworden. Wellicht dat ik één deze dagen toch nog even een kijkje ga nemen”.

Dat Jasper voor de opening werd benaderd is niet geheel vreemd. De artiest uit Eelde heeft zich het afgelopen jaar sterk ontwikkeld. Zo heeft hij begin mei zijn debuutsingle uitgebracht, waar ontzettend veel reacties op zijn gekomen. Momenteel doet de 18-jarige inwoner van Eelde de opleiding tot AV-specialist (audiovisueel) in Groningen, waar hij leert om video’s te maken. Ook dat is een grote hobby van hem en hij hoopt dit in de toekomst te kunnen combineren met zijn muziek. Het talent kan door middel van de Cultuurkeet een podium krijgen en dat is ook niet voor niets een van de doelstellingen van de organisatoren. 

De invulling van de Cultuurkeet is volledig vrijblijvend. Het is een soort huiskamer waar allerhande dingen worden besproken, maar die ook een podium biedt voor initiatieven vanuit de inwoners. Hierbij geven de cultuurcoaches voorbeelden als een toneelstuk in een wijk, een wethouder die een spreekuur houdt of een beginnend artiest die zijn kunsten vertoond. Met de opening van de ‘keet’ in Paterswolde, kunnen inwoners uit dit dorp en omstreken tot donderdag 13 augustus genieten van veel cultureel vermaak. Mensen die interesse in of ideeën voor de Cultuurkeet hebben, kunnen contact opnemen via cultuurkeet@tynaarlo.nl.