Zomerfeest_Donderen_P6250194 Ook Festival Op Fietse, braderie en kermis rond Eetcafé Hoving

DONDEREN – Donderen maakt zich weer op voor het Zomerfeest, dat komende vrijdag tot en met zondag wordt gehouden. Bezoekers kunnen in tegenstelling tot vorig jaar daadwerkelijk een rondje Donderen maken. Een rondje om episch centrum Eetcafé Hoving, waar de kermis,
markt en voor het eerst een Oldtimershow te bewonderen is.
“Ik kom op de ‘plof’, reageert Klaas Steunebrink, van het Oldtimercomite. Hij houdt woord. Want op deze donderdagmiddag komt Steunebrink aan op zijn groene Zundapp uit 1972. Maar hij is niet de enige. Kort daarna arriveert ook Harrie Polling. Op een McCornick, een tractor, inclusief parasol. We nestelen ons op het terras voor de kroeg. Het bijna volledige Oldtimercomité is er. Bestaand uit Machinus Giezen, Bert Wiekema en Rik Tienkamp. 
“Vorig jaar zijn we onder het genot van een pilsje over een Oldtimershow begonnen”, weet Klaas Steunebrink. “We kregen steeds grotere plannen. Een Oldtimershow is niet nieuw in Donderen. Tijdens het 600-jarig bestaan hadden we een soortgelijke show, met alleen tractoren.  We hebben gekozen voor het Zomerfeest. Want dan heb je al publiek en is het een extra activiteit.  We kregen steeds meer trekkers. En nu dus ook brommers. In totaal worden er 42 tractoren verwacht en 25 brommers. Het gaat niet alleen om de voertuigen, ook om het verhalen uitwisselen. Het gaat meest om brommers uit de zestiger jaren. Daarvoor had je geen snelle brommers. Wel had je in die jaren de solex”. Op de komende Oldtimershow dus geen solex, maar typische merknamen als Kreidler, Zundapp, Puch en Italianen. “In de jaren zestig had je ook damesbrommers van Peugeot. Daar is niks meer van.
En als man wil je ook niet op een damesbrommer rijden, ha”. Wat de trekkers betreft, de oudste die te zien is, is een Lands-bulldog uit 1956. De verhalen komen nu al los. “In die tijd had je de Fordson Mayor, die speciaal voor de grasbulten was. Omdat deze zo gigantisch zwaar is. Iedere boer had twee trekkers. Bijzonder op de show is dat van alle merken wel wat is. De een is nog als nieuw, de ander komt rechtsreeks uit de schuur. De meesten zijn gerestaureerd. Ieder heeft zijn unieke exemplaar en heeft er een binding mee. De bedoeling is om de voertuigen te showen – ze krijgen een prominente plek voor de kroeg- en een toertocht houden in en om Donderen. Een rondje langs Bunne, vliegveld Eelde en de buitenwijken van Donderen”, lacht het stel. Brommers en tractoren rijden een afzonderlijke route.  De organisatoren hopen dat het een succes wordt. 
“We willen het kleinschalig houden en dat moet ook wel, anders is er geen plaats voor de voertuigen”. Al sluit het comité niet uit dat er in de toekomst oude auto’s aan toegevoegd wordt.  
Het feest kan niet op in Donderen.  Want toevallig is er ook het Festival Op Fietse. “Het is trektochtachtig”, weet Bert Wiekema.  “Een bekende Drent rijdt samen met de presentatoren RTV Drenthe, Joris Barske en Frits Emmelkamp, van plaats naar plaats.
In Donderen is dat regionaal artiest Eltjo van Wijk. Bijzonder is dat zondag 5 juli een rustdag is.  Maar het Festival Op Fietse komt wel aan in Donderen.  Dit is een welkome aanvulling op het Zomerfeest.” Op het podium zijn er optredens van de Malletband van Harmonie Vries en Acapulco.  Het Zomerfeest bestaat verder uit de bekende activiteiten. Het feest begint vrijdagavond met het ballonnen oplaten. Aansluitend is er Levend Tafelvoetbal. Zaterdagmorgen wordt een kindervierkamp gehouden, is er kermis en ’s avonds een vierkamp voor volwassenen. Op zondag staat de markt op het programma. 
De markt is inmiddels volgeboekt.  Het aanbod is weer zeer gevarieerd. Van kleding, sieraden, riemen, kaas, worst en traditiegetrouw is ‘De Beunschutters’ van de partij. Mensen kunnen zelf schieten en een droge worst verdienen. De persoon met de hoogste score krijgt een rollade. Wat is een Donders feest zonder muziek?. Elke avond is er muziek.
Op vrijdag zal Albert en Sia een optreden verzorgen, zaterdag wordt Duo Flex verwacht en zondag is een DJ  aanwezig. Kortom: genoeg te zien en te beleven in feestend Donderen.
Mensen met Oldtimers kunnen zich nog aanmelden  via mgiezen@12move.nl