TYNAARLO – Op 5 november wordt voor de vierde keer in de geschiedenis van de gemeente Tynaarlo de Ondernemersprijs uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs gaat naar een bedrijf dat volgens de jury een bijzondere prestatie heeft verricht. Daarnaast wordt er een Aanmoedigingsprijs uitgereikt aan de beste starter die nog niet langer dan drie jaar actief is. Als warming-up voor de feestelijke uitreiking op 5 november zetten we de komende weken een aantal bedrijven die in het verleden de Ondernemersprijs gewonnen hebben nogmaals in het zonnetje. Deze week het Sprookjeshof in Zuidlaren, prijswinnaar in 2011.

Attractiepark annex café-restaurant Het Sprookjeshof

Het Sprookjeshof is een begrip in de wijde omtrek. In januari 2011 kon eindelijk, na jarenlange voorbereiding, de binnenaccommodatie geopend worden, zodat het Sprookjeshof ook bij slecht weer aantrekkelijk is om naar toe te gaan. Eind 2011 beloonde de jury van de Ondernemersprijs Tynaarlo het doorzettingsvermogen van de eigenaars, de drie broers Tolner, met de hoofdprijs. Hoe is het ze sindsdien vergaan? .. vragen aan Albert Tolner, de jongste van de drie broers.

Wat heeft de prijs jullie opgeleverd?

Vooral heel veel voldoening. Na 12 jaar van veel strijd was er dan eindelijk erkenning en waardering. We ontvingen veel bloemen en felicitaties. Daarnaast was er natuurlijk publiciteit, maar dat was vooral in de gemeente Tynaarlo en wij moeten het natuurlijk van een veel wijdere omgeving hebben.

Hoe is het jullie vergaan sinds 2011?

Wij zijn heel tevreden. Crisis of geen crisis, wij zitten ieder weekend vol. En ook door de week zijn we goed bezet. We zijn nu niet meer afhankelijk van het weer. Veel mensen maken gebruik van het arrangement: het park, een boottocht en tot slot eten in het restaurant. De binnenaccommodatie werkt trouwens niet alleen met slecht weer. Ook tijdens de hittegolf afgelopen zomer was de bezetting heel goed, omdat het er aangenaam koel was. Aantrekkelijk voor veel opa’s en oma’s die in de vakantieperiode extra oppasuurtjes draaiden en die liever niet met de kleinkinderen aan het water zitten. Dat het Sprookjeshof gewaardeerd wordt blijkt wel uit de cijfers op Zoover (vakantiebeoordelingen op internet): een 8,3 gemiddeld!

Tips voor andere ondernemers?

Blijf jezelf, laat je hoofd niet op hol slaan. Ga uit van je eigen kracht. Ga vooral niet met internetaanbieders zoals Marktplaats, Booking.com of Groupon in zee. Trap er niet in, hoe aantrekkelijk de publiciteitswaarde er ook uitziet. Het kleine beetje winst dat je nog maakt met kortingsacties, moet je afdragen aan fees. Regel zelf je kortingsacties met instellingen waaraan je niet hoeft te betalen.