PATERSWOLDE – Als de Ongenode Gast haar auto in de wijk Nieuwe Akkers parkeert, ziet ze een zevental actieve kinderen rustig tegen een balletje trappen in de pannakooi. Niets is wat het lijkt, want als ze dichterbij komt, blijken ze een fanatiek partijtje voetbal te spelen. Zijn ze in afwachting van de Sport- en Spelbus, die over niet al te lange tijd verwacht wordt?

Even later rijdt de bus de straat in en springen buurtcoaches Nynke Niessink en Mathijs Höster eruit. In het kader van ‘Actief in de vakantie!’ organiseren zij namens Sport Tynaarlo in de meivakantie enkele sport- en beweegmomenten voor kinderen t/m 12 jaar. Hoewel het afgelopen week qua weer wat slechter was, was er volgens Mathijs wel een goede opkomst. “Ik had zelf vorige week ook vakantie, maar ik zag veel foto’s van mijn collega’s voorbijkomen.” Nynke was vorige week wel bij de activiteiten aanwezig en zag veel enthousiaste deelnemers. Zo sloot de bso een aantal keren aan en deden ook de jongste leden van volleybalvereniging Surf uit Vries een middag mee.” Hoewel sommige scholen vandaag weer beginnen, zijn er ook nog enkele scholen vrij. Deze kinderen konden zich voor vandaag nog aanmelden, al blijkt het aantal opgaves nu klein. “Maar we gaan altijd door, ook voor twee kinderen, mits we niet worden weggeregend natuurlijk”, zegt Nynke lachend. De ongenode gast neemt een kijkje in de bus en ziet deze vol liggen met kleurrijke en sportieve attributen. Er wordt van alles klaargezet, waarbij Mathijs vertelt dat bijna alle buursportcoaches de job combineren met die van gymleraar. “Deze combinatie zorgt voor veel afwisseling in ons werk.” “Je moet weer aan het werk”, grapt de Ongenode Gast, als ze Nynke lachend haar schouders op ziet halen met een uitdrukking van “moet ik het vandaag soms alleen doen?”

“Geef de kinderen een bal en ze vermaken zich”, wijzend naar de kinderen in de pannakooi. Nynke besluit er wat muziek tegen aan te gooien – op haar playlistje top 40 voor kids – in de hoop dat de kinderen hun kant op komen. Het werkt. Uit de box schalt een lekkere beat waar de broers Ghiat en Gais maar al te graag op af komen. Ze nemen allebei de pijl en boog ter hand. “Boogschieten met zuignappen, niet met echte punten, wel zo veilig”, zegt Mathijs. Hij doet de jongens voor hoe ze moeten staan en in welke positie ze hun armen moeten zetten. De 6-jarige Tobijan wordt geïnspireerd door het gejuich van de jongens en besluit ook een kijkje te gaan nemen. Met een rood hoofd nog van de inspanning in de kooi, pakt hij ook een pijl en boog. “Yeah, 10 punten”, schreeuwt hij, terwijl de Ongenode Gast ziet dat de zuignap het bord helaas vroegtijdig verlaat. Joyce, die in haar vrije tijd graag danst, doet stoeprandje met Nynke. Op de oranje stoepranden staat Jantje Beton vermeld. Er wordt de Ongenode Gast verteld dat er in het najaar heuse kampioenschappen stoeprandje worden georganiseerd. Abdul, Marnick en Sep zijn niet uit de pannakooi te krijgen. Sep staat in de goal en krijgt een enorme pegel te verwerken. Het lukt, de bal blijft uit het doel.

Terug bij het boogschieten, ziet ze dat Ghiat de smaak flink te pakken heeft. “Ik heb al een keer de 9 punten gescoord, maar ik ga door totdat ik de roos heb gehaald.” In die roos staat een dikke 10. “Weten jullie wel dat boogschieten een olympische sport is, jongens”, roept Mathijs, terwijl hij opnieuw voordoet hoe de pijl de roos kan raken. En wie zien we daar ineens? Het is Abdul, hij wil toch ook nog wat boogschieten. Hij heeft Sep en Marnick meegenomen die met een badmintonracket een erg grote shuttle naar elkaar overspelen. En terwijl Joyce en Tobijan knotshockey spelen, Tobijan tussendoor wat turnkunstjes laat zien, laat de lucht een paar regendruppels vallen. Het is tijd om te gaan. De Ongenode Gast wenst de sportievelingen nog een gezellig laatste half uurtje, maar controleert eerst haar schoenen op hondenpoep voordat ze de auto instapt. Helaas was dit stukje speelveld er niet helemaal vrij van en hoopt ze dat de kinderen ‘poepvrij’, en met enthousiaste verhalen huiswaarts zullen keren. Dat laatste kan niet anders …