(On)genode gast

Wat: Eelde Classics 2022

Waar: Royal FloraHolland

Wanneer: Vrijdag 25 november

EELDE – Afgelopen weekend vond de Eelde Classics 2022 plaats in Royal FloraHolland. Afgelopen vrijdag was het vroeg in de ochtend al een drukte van belang in de hallen in Eelde waar de hele zaak op de kop werd gezet om ruim baan te maken voor de oldtimerbeurs van het Noorden. De (On)genode gast nam er ook een kijkje en begreep direct dat het gemiddeld hart van een autoliefhebber hierdoor sneller gaat kloppen.

Waar het evenement de ‘oldtimerbeurs van het Noorden’ wordt genoemd klopt dit qua locatie feitelijk, maar technisch zit de beurs iets anders in elkaar. De Eelde Classics is inmiddels al twintig jaar een succesvolle samenwerking tussen Autotron uit Rosmalen en Royal FloraHolland. Niet voor niets had Mark Albada Jelgersma van Autotron samen met zijn team de reis ook dit jaar weer richting het Noorden gemaakt. Voor Albada Jelgers was het een warm weerzien met de mensen in Eelde. De laatste jaren kon de Eelde Classics vanwege corona natuurlijk niet doorgaan. De energie spatte er om die reden dan ook echt van af.  

‘We zijn blij om hier weer te zijn en we zijn hier inderdaad in alle vroegte alweer begonnen om de zaken op tijd voor elkaar te krijgen. We liggen momenteel op schema, maar we moeten ook zeker geen tijd verliezen. Er is nog een hele hoop te doen.’ Op de vraag wanneer de Eelde Classics 2022 geslaagd is, hoefde Albada Jelgers niet lang na te denken. ‘Het evenement is sowieso altijd al heel snel geslaagd, omdat iedereen keihard aan de slag is om er een succes van te maken, maar wat ik het belangrijkste vind is dat mensen hier met een glimlach binnenkomen en de hallen bij vertrek ook weer met een glimlach verlaten. Pas dan hebben wij ons doel bereikt en we hopen vanzelfsprekend dat mensen hier een goede tijd beleven en vinden wat ze zoeken.’ Terwijl de inwoner van Noord-Brabant zijn verhaal doet, ziet de (On)genode gast om zich heen dat de contouren van de Eelde Classics 2022 steeds meer vorm beginnen te krijgen. De een na de andere oldtimer van onschatbare waarde rolt binnen en dat niet alleen. Ook steeds meer andere voertuigen rollen de hallen binnen. Overal staat een medewerker klaar om de voertuigen naar de juiste plek te dirigeren. Plek is er overigens nog voldoende, maar dat zal snel minder worden legt Jeanne de Vries uit namens Royal FloraHolland. ‘Het is nu nog niet echt bijzonder druk hier, maar dit kan in een heel kort tijdsbestek veranderen. Ik denk dat het hier eind van de middag wel redelijk vol staat en dat moet ook wel, want we willen morgen op tijd van start met z’n allen. De bloemenveiling is hier net weer geweest, dus we moeten snel schakelen. Als ik hier zo om me heen kijk komt dit vast en zeker helemaal goed. We doen dit niet voor de eerste keer.’ Het is inmiddels de 20e editie van de Eelde Classics. Veel tijd om daarbij stil te staan is er eigenlijk niet, want er is vrijdagochtend volop werk aan de winkel en alle voorbereidingen verlopen in hoog tempo.

Naast voertuigen stonden bezoekers er afgelopen weekend oog in oog met schitterende demonstraties, tentoonstellingen, kramen en prachtige oldtimers uit verschillende tijden. De Eelde Classics 2022 is ook een plek waar je met een beetje geluk een origineel onderdeel kunt vinden besluit De Vries. ‘We doen hier niet alleen ons best om zoveel mogelijk mensen bijeen te krijgen, maar we willen de mensen natuurlijk ook daadwerkelijk iets laten zien. Ze kunnen hier bijvoorbeeld ook terecht voor specifieke onderdelen die hier bijeen zijn gebracht om wellicht van eigenaar te wisselen. Wat wij als organisatie in ieder geval belangrijk vinden is dat mensen hier een plezierige tijd beleven. Onze organisatie zit er nu in ieder geval op; wij kunnen niet wachten tot we kunnen beginnen!’