(On)genode gast

Wat: Verkoop van kerstbomen

Waar: Jackel Visser

Wanneer: Dinsdag 13 december

ZUIDLAREN – Hoge energielasten of niet. Kerstbomen gaan op bijna alle verkoopplekken in de gemeente Tynaarlo nog grif van de hand. Waar de temperaturen alweer ver onder de nul duiken en de koude wind door de straten raast is het bij Jackel Visser – Tuin & Dier – een drukte van belang op een doordeweekse middag medio december.

Net als in voorgaande jaren startte de winkel aan de Zuiderstraat 10 in Zuidlaren dit jaar al vroeg in december en dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. Zo’n boom of boompje, want alle formaten zijn er beschikbaar, brengt toch gelijk een stuk meer sfeer in huis en dat hebben we toch allemaal wel een beetje nodig. In het jaar 2000 startte Jackel Visser met de verkoop van kerstbomen, dus de eigenaar van de winkel waar ook tuin-, dier- en decoratieartikelen verkrijgbaar zijn weet ondertussen al heel goed iets over de vraag. Niettemin vormt dit jaar een uitzondering op de regel. De vraag is er wel degelijk, maar de prijs ligt dit jaar iets hoger en dat heeft niet zozeer te maken met de inflatie die de Nederlandse markt al een flinke tijd stevig in haar greep houdt. Het aanbod is onderhevig aan een kwaal die de teelt flink heeft aangetast.

‘De teelt van kerstbomen is dit jaar een stuk moeizamer verlopen, want veel boomsoorten hebben last van emelten en dit heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de productie verloren is gegaan’, vertelt Visser. ‘Daardoor wordt de prijs omhoog gestuwd. Niet schrikbarend veel, maar wel zodanig veel dat wij het ook moeten doorberekenen om er per saldo iets aan te kunnen verdienen. Emelten is een larve in de grond en deze larve vreet de wortels van de kerstboom op en daar is geen kruid tegen gewassen. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen voor en daardoor ging dit jaar zo’n twee derde van de aanwas verloren. Natuurlijk is dit heel erg zonde, maar we kunnen dit proces niet beïnvloeden.’ Emelten of niet, mensen weten de weg toch wel te vinden naar het adres van Jackel Visser en dit zorgt voor werk aan de winkel in Zuidlaren. ‘We hebben in deze periode voor kerst heel veel bomen verkocht. De meeste klanten die bij ons slagen zijn overigens toch wel de inwoners van Zuidlaren, maar we bedienen ook veel klanten uit omliggende dorpen. Vanaf deze plek wensen we iedereen natuurlijk hele mooie kerstdagen en het beste voor 2023!’

Gerda Pieters is één van de klanten die nog net op tijd een exemplaar heeft weten te bemachtigen. ‘Meestal komen we hier rond deze tijd jaar, want ik haal hier ook altijd mijn hondenvoer en de bomen hebben hier altijd een hele goede kwaliteit. Vandaar dat onze keuze ook dit jaar weer viel op dit adres, want we komen uit Zuidlaren en zo dichtbij huis is toch lekker handig. Nu nog even een standaard eronder bevestigen en optuigen maar.’ De bomen die het terrein van Jackel Visser verlaten richting hun eindbestemming worden mooi compact verpakt in een net, zodat ze zelfs in een kleine personenwagen te vervoeren zijn. Terwijl de (On)genode gast vernikkelt van kou en de rechterhand van Jackel Visser druk in de weer is om de producten te verslepen, in te pakken en naar de auto’s te vervoeren maakt de medewerker toch nog even tijd vrij om goedlachs te worden gefotografeerd. Bij Jackel Visser heeft men een ruime keuze uit verschillende soorten bomen. Een kunstboom is niet besteed aan de klanten die er hun aankoop verrichten. ‘Wij gaan natuurlijk voor echt en hopen dat het volgend jaar beter afloopt met de oogst. Ook dan is men bij ons van harte welkom’, besluit Visser.