(On)genode gast

Wat: Kermis in Eelde

Waar: Westerhorn

Wanneer: Donderdag 9 juni

EELDE – Jong en oud konden zich afgelopen week uitstekend vermaken op de kermis in Eelde. Reden genoeg voor de (On)genode gast om er ook een kijkje te nemen, want niet alleen de aanwezigen op de kermis beleefden een fijne tijd. Ook de aanwezigen op de nabijgelegen terrasjes genoten met volle teugen van de zomer die Nederland zo langzamerhand heeft veroverd.

Alle ingrediënten voor een geslaagde kermis waren aanwezig, want wie het kermisterrein op liep kon in eerste instantie al niet om de olliebollenkraam van Daniel Teekens heen waar de bezoekers oog in oog stonden met de heerlijkste specialiteiten. Naast olliebollen viel er veel meer te beleven donderdagmiddag en in tegenstelling tot een dag eerder was het droog weer met een aangenaam temperatuurtje, zo om en nabij de twintig graden.

‘Het is de tweede dag dat ik hier sta en ik hoop dat het vandaag toch iets beter gaat dan gisteren, want toen was het weer zo slecht. Dat merk je dan ook direct in de hoeveelheid mensen die naar de kermis komen. Normaal is dit een drukbezochte kermis, dus ik hoop dat het qua weer ook een beetje de goede kant op gaat de komende dagen. Vandaag is het overigens wel een stuk drukker dan gisteren’, vertelt Teekens. Om zijn producten hoefden de inwoners van Eelde en omgeving het zeker niet te laten, want alles was vertegenwoordigd en zag er bijzonder smaakvol uit. Een ondernemer die de vraag van zijn klant goed verstaat kun je gerust stellen. ‘De appelbollen lopen hier goed, maar ook de Berliner bollen blijven populair onder de mensen. Dat geldt ook voor de tompoucebol. Ik zorg er gewoon voor dat ik de mensen alles kan bieden!’, vervolgt Teekens.

Een paar meter verderop kunnen bezoekers van de kermis hun geluk beproeven in de schiettent van Johan Mes. Mes staat er dit er dit jaar voor het eerst en komt allereerst terug op het woord van schiettent. ‘Het is geen schiettent, maar een klein schiettentje. Ik sta hier voor de eerste keer, maar dit is gewoon een hele leuke dorpskermis, want er hangt hier een prima sfeer. Qua bezoekers is er nu weinig reden tot klagen, maar ze zeggen wel dat het tijdens het weekend drukker wordt. Ik laat het rustig op me afkomen.’ Op de vraag of de nieuwste aanwinst al contact heeft gehad met andere kermisondernemers laat het antwoord niet lang op zich wachten. ‘Natuurlijk, want je maakt de kermis niet in je eentje. Dat doe je uiteindelijk altijd met elkaar.’ Bij Mes is het altijd prijs na een schietbeurt. In de schiettent heeft de eigenaar prachtige geweren uit Oost Duitsland in opperste staat van gereedheid klaarliggen voor zijn klanten. ‘Bij mij is de winkans altijd 100 procent!’

En wat is nu een kermis zonder een zweefmolen? Ook deze ontbrak niet op de kermis die duurde tot en met afgelopen zondag. Samantha Drees uit Damwoude zorgde er samen met haar partner voor dat jong en oud letterlijk even los van de grond konden komen. Het stel staat voor de vierde keer op de kermis in Eelde en is zeer te spreken over het verloop. ‘Als het even kan komen we hier heen, want het is hier altijd erg leuk en gezellig. In deze periode is hier ook een Jaarmarkt, dus het is absoluut de moeite waard om hier een aantal dagen te staan. Naast deze kermis staan we op heel veel andere plekken door het jaar heen, want er staan nogal wat kermissen in Noord Nederland op ons programma, maar we doen bijvoorbeeld ook een muziekfestival zoals de Zwarte Cross aan.’

Inmiddels is de kermis die duurde van woensdag 8 juni tot en met zondag 12 juni alweer verleden tijd. Vijf dagen plezier voor jong en oud. Dat geldt ook voor de Jaarmarkt Eelde die afgelopen zaterdag een groot succes werd. Lang hoeven de inwoners van Eelde niet te wachten op het volgende hoogtepunt. Zondag staat de Autocross Eelde alweer centraal binnen de dorpsgrenzen.