Wat: Kindermenu 2.0

Waar: Grand Café Zuidlaren

Wanneer: 24 maart

ZUIDLAREN – Vraag je aan de kinderen van tegenwoordig wat het lekkerste gerecht is, dan hoor je lang niet altijd meer de kip, patat en appelmoes van vroeger. Ook de kroketten en frikadellen leveren steeds vaker aan populariteit in. ‘Kindermenu 2.0’ heeft wat dat betreft grensverleggend werk verricht en dat was te merken afgelopen donderdag bij Grand Café Zuidlaren waar speciale aandacht was voor het beste gerecht van de gemeente Tynaarlo. 

Kindermenu 2.0 staat voor gezond en lekker uit eten en is een initiatief om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van gezonde voeding. Drentse basisschoolkinderen waren ook dit jaar uitgedaagd een vernieuwend en gezond kindermenu te bedenken en daar gingen veel kinderen voortvarend mee aan de slag. Per gemeente werd een winnend recept gekozen dat op de menukaart van een lokaal restaurant komt te staan. In gemeente Tynaarlo deed Grand Café Zuidlaren voor de vierde keer enthousiast mee met Kindermenu 2.0. Vanaf nu is daar ‘De Tol kipwrap’ verkrijgbaar, bedacht door Marten Robbe en klasgenoten. Robbe zit in groep 5 van CKC De Tol uit Zuidlaren. De klas had een menu bedacht en op school gemaakt, maar Robbe wees vanuit het niets de weg vertelt leerkracht Alette van Leeuwen. ‘Toen we bezig waren met bedenken zei Marten ineens. ‘Ik weet wel wat! Een wrap met kipstukjes en guacemole.’ In plaats van kipfilet hebben we voor kipreepjes van een kipburger gekozen met avocadosaus erover. Het is een heerlijk gerecht geworden en we zijn er vanzelfsprekend erg trots op dat we de winnaar zijn geworden.’

Het geheel werd onder meer begeleid door stagiair Sportkunde Ermin Imelman van de gemeente Tynaarlo, die een digitale les gaf over het belang van gezonde voeding. ‘Het was mijn taak om scholen te werven en om te proberen kinderen een menu te laten maken, zodat ze leren om op een bewuste manier met voeding bezig te zijn. Uiteindelijk zijn er zeven inzendingen geweest van klassen en er zijn ook kinderen geweest die zelf iets instuurden, maar uit alle gerechten heeft ‘De Tol kipwrap’ gewonnen. Er waren overigens wel een paar eisen waar de gerechten aan moesten voldoen. Er moest bijvoorbeeld minimaal 150 gram groente in zitten, vooral gezonde dingen dus. De kinderen hebben laten zien dat je met andere keuzes ook iets klaar kunt maken wat niet alleen gezond is, maar vooral ook heel erg lekker kan zijn.’

De jury die uiteindelijk het oordeel mocht vellen bestond uit wethouder Oetra Gopal, Lineke Blaauw van Grand Café Zuidlaren, stagiair Ermin Imelman en Nynke Niessink, adviseur gezonde leefstijl gemeente Tynaarlo. Van wethouder Gopal ontving de klas een educatieve prijs in de vorm van een moestuinpakket. De kipwrap, die voor 7,50 euro terug te vinden is op de menukaart, geldt als een grote aanwinst vertelt Blaauw namens Grand Café Zuidlaren. ‘We zijn erg blij met de nieuwe aanwinst. De wrap is inderdaad erg populair onder kinderen weten we en deze versie is sterk, omdat die gewoon eenvoudig in elkaar zit en ook nog eens heel lekker smaakt. Hij past wat dat betreft goed op onze kaart.’ De voltallige klas die aanwezig was in Grand Café Zuidlaren werd nadat de prijs in ontvangst was genomen ook eens zelf lekker bediend vanuit de keuken. Waar de kinderen rond de klok van 12.30 uur met veel lawaai Grand Café Zuidlaren binnenkwamen werd het steeds stiller aan de tafels waar de kinderen zienderogen genoten van ‘De Tol kipwrap’.

Kindermenu 2.0 is een mooie manier om in de klas met het thema voeding aan de slag te gaan. Door de samenwerking met lokale restaurants wordt het voor de kinderen ook echt tastbaar. Ze zien direct het resultaat van hun harde werk en kunnen de gerechten daadwerkelijk met hun ouders gaan bestellen en proeven. De winnende gerechten van alle Drentse gemeenten die deelnamen worden gebundeld in een inspirerend kookboek.