Ongenode Gast - Buslus Viso de Brink

|||
||| Foto: |||
(On)genode gast

Wat:                            schop in de grond buslus


Wanneer:                   donderdag 5 september


Waar:                         Visio de Brink, Vries


VRIES – Nog een race tegen de klok voor de Ongenode Gast afgelopen donderdagmiddag. Vrij logisch ook als je precies volgens de tijd die je nodig denkt te hebben in de auto stapt en geen minuutje speling inlast. Moet je niet al teveel slakken voor je hebben, wil je de openingshandeling van wethouder Henk Lammers niet missen. Hij zou de eerste schop in de grond zetten bij Visio de Brink in Vries. Die schop is het symbolische startsein voor de aanleg van een buslus, aldus het persbericht.


Geen Lammers te bekennen  toen de Ongenode Gast het terrein van Koninklijke Visio de Brink op kwam stuiven. Ook geen andere belangrijk uitziende mensen en van een schep was al helemaal geen sprake. De receptioniste verwees de Ongenode Gast naar de achterkant van het gebouw. Daar zou de plechtigheid plaats vinden. U snapt; met gierende banden. Even binnendoor over het terrein behoort niet tot de opties, roept de vriendelijke dame nog na. Eenmaal de hoek om staat een gezelschap bij een bouwplaats te koekeloeren. Bingo. De auto op de busbaan, nood breekt immers alle wetten, want meer tijd valt er niet te verliezen. Het gezelschap was net van plan zich richting het rode gevaarte te bewegen. De charmante directrice van Koninklijke Visio Dagbesteding en Wonen Ine Berkelmans klimt als eerste in de kraan.De groene kaplaarzen onder haar elegante jurkje kunnen best. Op een paar highheels de grote kraan in is ook geen gezicht moet ze gedacht hebben. Wethouder Henk Lammers volgt haar voorbeeld. Van een schep is nog steeds geen sprake. Wanneer de machine gestart wordt en de graafbak de lucht ingaat richting het enorme bord wat voor in de tuin van Visio staat wordt de Ongenode Gast duidelijk wat de bedoeling is: het doek moet eraf. Wethouder Lammers laat zien dat hij best weet hoe je zo’n ding moet besturen. Hij weet het doek vakkundig van het bord te verwijderen. Een applaus van het toegestroomde publiek volgt.


De Ongenode Gast voelt de wethouder, nieuwsgierig als hij is, even aan de tand over de nogal omvangrijke buslus. Het stuk grond dat al is afgegraven om de lus te realiseren is op z’n zachtst uitgedrukt riant. De wethouder legt uit dat het een gezamenlijk project is van het OV Bureau, de provincie, Visio de Brink en gemeente. Hij noemt de lus enorm belangrijk. Tynaarlo koerst sterk op een inclusieve maatschappij, waaraan iedereen deel moet kunnen nemen. De oude situatie was gevaarlijk voor bewoners, stagiaires én medewerkers van Koninklijke Visio de Brink. De meeste van hen hebben een ernstige visuele beperking. De bushalte van de bus die via Vries naar Assen rijdt ligt aan de overkant van de weg. Zij moeten de drukke weg oversteken als ze van en naar Visio willen. Omdat ze dat volledig op gehoor moeten doen levert dat gevaarlijke situaties op. In de nieuwe situatie komt de halte van en naar Assen net als de halte van en naar Groningen aan dezelfde weghelft (aan de kant van Visio) te liggen. Om dat te realiseren is een buslus nodig. Het heeft even geduurd, want het ontwerp hiervoor leverde al jaren lang een hoop gesteggel op, laat de wethouder weten. Regelmatig heeft hij zich moeten verantwoorden over de 6 ton die het project moet kosten en betaald wordt met gemeenschapsgeld.  Dat valt allemaal best mee als je bedenkt dat de provincie de helft voor haar rekening neemt, dan blijft er nog maar 3 ton over, verklaart hij in zulke gevallen.


Na het officiële startsein wandelt de groep naar binnen voor een praatje, een hapje en een drankje. Daar is de Ongenode Gast wel voor de porren. We lopen Harm Weening tegen het lijf, hij is directeur van de revalidatieafdeling. Hij heeft adviezen gegeven voor de toegankelijkheid van Visio. Ook landschapsarchitect en stedenbouwkundige Frans Beune is er. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ov-hub. Hij heeft ook het hele renovatieplan voor Visio gedaan, eind jaren negentig, laat hij de Ongenode Gast weten. Pr-dame Nicole Beijen staat tevreden voor zich uit te staren. De boel loopt op rolletjes vandaag, lijkt ze te denken. Na een korte speech van Lammers en directrice Ine, is het woord aan Gijs Hulscher. Hij woont in Assen en werkt als receptionist bij Visio. Gijs is volledig blind. De drukte op de weg neemt veel geluid weg, zegt hij. Er is veel auto- en fietsverkeer. Is het ook nog eens stormachtig weer is het helemaal linke soep. Omgevingsgeluid maakt de oversteek spannend. En de opkomst van elektrische auto’s maakt het er ook niet makkelijker op. Die zijn nauwelijks te horen. De buslus neemt al die zorgen weg, besluit hij. Het is de Ongenode Gast volkomen duidelijk. Die neemt snel de benen. In de hoop dat er geen vette prent achter de ruit zit.



|||
|||
|||

UIT DE KRANT