(On)genode gast neemt een kijkje in Het Nijsinghhuis

Afbeelding
(On)genode gast

(On)genode gast


Wat: Het Nijsinghhuis


Waar: Museum De Buitenplaats


Wanneer: vrijdag 8 juli


EELDE – De (On)genode gast was vrijdagmiddag te gast in Museum De Buitenplaats waar bezoekers tweemaal per week in de gelegenheid zijn om Het Nijsinghuis via een rondleiding van binnen te bekijken. Ondanks het mooie weer dat de museumtuin zomers kleurde maakte een klein groepje geïnteresseerden al van de gelegenheid gebruik om een kijkje te komen nemen.


Het Nijsinghhuis is een belangrijk onderdeel van Museum De Buitenplaats. Het voormalige gemeentehuis van de gemeente Eelde werd in 1971 door het echtpaar Jos van Groeningen (1934-2018) en Janneke van Groeningen-Hazenberg (1943-2007) gekocht. De stichters van Museum De Buitenplaats betaalden hiervoor het symbolische bedrag van 1 gulden. Hier stond tegenover dat zij het inmiddels vervallen huis volgens de eisen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg dienden te restaureren. In 1972 startte het echtpaar met de renovatie van het huis en de aanleg van de Museumtuin. Het echtpaar Van Groeningen bewoonde het huis tot hun overlijden, waarna het een volwaardig onderdeel van het museumcomplex werd dat nu te bezichtigen is. Vrijdag was Riet Smits aanwezig om de rondleiding te verzorgen.


‘Jos van Groeningen en Janneke van Groeningen-Hazenberg waren echte kunstliefhebbers en dat zie je dan ook in alles terug in Het Nijsinghuis’, vertelt Smits. ‘Zij hadden ontzettend veel contacten in Noordelijke kunstwereld. Toen zij kunstenaars in de gelegenheid stelden om schilderingen aan te brengen op hun muren ontstond er na verloop van tijd een hele mooie verzameling aan figuratieve kunst. De kunstenaars die deze kunst hebben aangebracht zijn ondertussen natuurlijk al op hogere leeftijd, maar heel af en toe komt er nog wel eens iemand langs die onderdeel vormde van het gezelschap. Er zijn in het Nijsinghhuis veel bijzondere objecten terug te vinden. De meubels in het huis zijn namelijk ook door Jos en Janneke persoonlijk uitgezocht en samengesteld.’


Het werk dat de Noordelijke Realisten maakten heeft ertoe geleid dat het Nijsinghhuis een gevarieerd en bijzonder complex is geworden. Matthijs Röling startte in 1983 met de ‘Blauwe zaal’. Daarna volgden de bibliotheek en later de wanden van de entreehal. Ook voorzag hij hier samen met Wout Muller het plafond van een sterrenhemel. Wout Muller schiep in het achterhuis een erotisch kabinet. De ramen van dit kabinet kijken uit op de tuin, prominent aanwezig op de geschilderde panelen. Pieter Pander voorzag de achterwand van het koetshuis van een wandschildering. Verder beschilderden Clary Mastenbroek en Olga Wiese elk een vertrek in het bovenhuis. Deze wandschilderingen pasten in het streven van de Van Groeningens om de figuratieve kunst een warm hart toe te dragen. Het Nijsinghhuis maakt met zijn bijzondere wandschilderingen permanent onderdeel uit van de collectie van Museum De Buitenplaats. Er is buitengewoon veel werk verzet om Het Nijsinghhuis in opperste staat van gereedheid te krijgen.


Martje Hiemstra is als junior conservator verbonden aan Museum De Buitenplaats. ‘Ik ben hier dit jaar begonnen als junior conservator en ik kan zeggen dat er flink wat moet gebeuren voordat je los kunt met een openstelling. We hebben een enorm project moeten uitvoeren, omdat alles in het huis geïnventariseerd moest worden, maar nu het zover is staat er ook echt iets moois. Wat vooral mooi is, is dat de verzamelde collectie ook is opgebouwd rondom noordelijke kunstenaars. Het huis is een weerspiegeling van de kunst die we in de collectie hebben. Naast de huidige bezoekers die veelal op hogere leeftijd zijn, doen we ons best om ook de jongere generatie aan te spreken, met bijvoorbeeld een audiotour. We hebben hier een prachtig complex met een tentoonstellingsruimte, een oud huis waar een historisch verhaal wordt verteld, een tuin en een gezellig café. In Museum De Buitenplaats kun je je prima een dagdeel vermaken!’ Het Nijsinghhuis is nu zes dagen per week geopend voor vrij bezoek. Neem voor meer informatie ook een kijkje op www.museumdebuitenplaats.nl.

UIT DE KRANT