Wat: Lancering Tweiduuster Brinkfestival    
Waar: De Brink, Vries    
Wanneer: Vrijdag 5 juli, 16.45 uur

VRIES – Vlak voor het inluiden van het weekend, vrijdagmiddag 16.45 uur, rijdt de ongenode gast het dorp Vries binnen. Hij parkeert zijn auto voor het Wapen van Vries en loopt richting de Bonifatiuskerk. Op de Brink voor de kerk vindt namelijk de lancering plaats van het Tweiduuster Brinkfestival, dat in september voor het eerst georganiseerd wordt. Als de ongenode gast aankomt lopen, ziet hij al de nodige reuring op de Brink. Zo’n dertig inwoners van het dorp zijn uitgelopen om de lancering bij te wonen.

Terwijl de ongenode gast de aanwezigen groet, ziet hij uit zijn ooghoeken Mathilde Leonore van de organisatie staan. Gelijk loopt hij naar haar toe om haar de hand te schudden en een praatje te maken. “Super dat je erbij bent”, zegt Mathilde. “Het is al redelijk druk, dus we gaan ook zo maar beginnen. Naast de inwoners hebben we ook de donateurs en sponsoren van het nieuwe festival uitgenodigd. Ook velen van hen zijn aanwezig.” Voordat het officiële moment begint, stelt Mathilde de ongenode gast voor aan Henk Huizinga, voorzitter van Stichting behoud Dorpskerk Vries. Deze stichting is dit jaar de hoofdsponsor van het festival. “Wij zijn trots dat we als stichting bij het festival betrokken zijn”, laat Henk weten. “Het is mooi dat we op deze manier een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van het dorp.”

Om 17.00 uur begint de officiële lancering van het Tweiduuster Brinkfestival. Allereerst neemt Mathilde het woord en vraagt ze Loek Broerse, namens de hoofdsponsor, naar voren om de banner van het festival te onthullen. De onthulling wordt met een luid applaus van de aanwezigen ontvangen, waarna Mathilde verder gaat met haar openingswoord. “Wij zijn ontzettend blij dat we dit jaar voor het eerst het Tweiduuster Brinkfestival gaan organiseren”, vertelt Mathilde. “Een festival voor jong en oud met allerlei verschillende soorten muziek. Bij het festival speelt de Bonifatiuskerk, één van de oudste kerken in Drenthe, een belangrijke rol. We willen een compleet sfeerplaatje creëren door de kerktoren en de omringende bomen heel mooi in het licht te zetten. Vandaar ook de naam Tweiduuster: het moment wanneer de dag langzaam in avond overgaat.” 
Na de opening van Mathilde komt Sietse Hamersma van Café Onder de Linden naar voren. Hij is tijdens het festival de dirigent en zal op het hoogtepunt van de avond meer als zestig muzikanten dirigeren op het podium. “Het is geweldig om dit samen, met alle inwoners van Vries, te gaan beleven”, legt Sietse uit. “Dat is ook ons doel als organisatie van dit fantastische festival. Het samen doen.” Na de enthousiaste woorden van Sietse beginnen de aanwezigen alvast met het zingen van Va Pensiero uit Nabucco van Verdi, waarmee de sfeer er goed in komt. Als de nachtegaaltjes uit Vries klaar zijn, komt Nancy Vos van de organisatie naar voren om het één en ander te vertellen over de stichting en haar doel. “Begin dit jaar hebben Mathilde en ik de Stichting VriesDraaitDoor en Voor opgericht”, laat de inwoonster van Vries weten. “We wilden twee culturele festivals organiseren: VriesDraaitDoor en het Tweiduuster Brinkfestival. Hiermee willen we verbinding creëren in Vries en optimaal gebruikmaken van de prachtige, historische locatie. De dorpskern met de Bonifatiuskerk. We willen Vries op de kaart zetten.”

Na een woord van trots en dank van de hoofdsponsor komt wethouder Oetra Gopal (Kunst & Cultuur) naar voren. “Allereerst van harte gefeliciteerd met dit festival”, begint Oetra. “Ik ben nu sinds één jaar wethouder, heb meerdere activiteiten in Vries mogen meemaken en zie hierbij een grote betrokkenheid van de inwoners. Het doet mij goed dat er vandaag ook al vele inwoners aanwezig zijn bij de lancering. Ik ga ervan uit dat we op 21 september een fantastisch festival hebben. Met de geweldige inzet van deze organisatie en jullie als inwoners moet het zeker goed komen.” De woorden van de wethouder worden met luid applaus ontvangen. Na de opening is er voor de aanwezigen een drankje, wat ook de ongenode gast niet aan zich voorbij laat gaan. Na gezellig wat praatjes te hebben gemaakt met een aantal inwoners van Vries, vertrekt de ongenode gast weer. Tot de 21e