Wat: Vogelshow

Wanneer: 2 oktober 2020

Waar: Bonifatiuskerk Vries

VRIES – Op vrijdagavond 2 oktober zet de ongenode gast haar voet binnen de deur van de Bonifatiuskerk in Vries. Een vogelshow, de heilige Fransiscus, een kerk en dierendag; het zijn ingrediënten die de ongenode gast nu nog niet goed met elkaar in verband kan brengen. Maar daarover laat ze zich vanavond graag informeren.

De ongenode gast wordt hartelijk begroet door de voorzitter van de volièrevereniging Oostermoer/Gorecht, Roy Lokhorst. Hij vertelt dat de jaarlijkse vogeltentoonstelling met wedstrijdelement in verband met Corona niet doorgaat. “Toen de dominee ons benaderde of wij op dierendag iets voor hem konden betekenen, hoefden wij niet lang na te denken. Diverse leden hebben vandaag hun vogels naar de kerk gebracht.” Na een rondje langs de kooien kan de ongenode geast beamen dat er een gevarieerd aanbod aan vogels is te bewonderen. Hoewel ze het liefst nu overgaat tot het fotograferen van de kwetterende beestjes, besluit ze toch eerst dominee Bert Altena te bevragen. ”Toen ik de dienst van 4 oktober ging voorbereiden dacht ik aan de heilige Fransiscus die leefde in de Middeleeuwen. Hij kon volgens de legenden met dieren praten en preekte vooral voor vogels.” Dominee Altena hoopt dat met het live aanwezig zijn van vogels het verhaal van Fransiscus nog eens wordt verteld en dat wij ervan kunnen leren. “Ik hoop dat, tijdens de dienst op dierendag, de vogels mijn verhaal zullen versterken en niet zullen verstoren”, grapt Altena.

Dan is het tijd om de vogelshow te openen. De ongenode gast hoort nogmaals aan waarom Bert Altena deze vogelshow organiseert en moet grinniken als hij vertelt over een bericht in de pers. Het gaat over een dierentuin die vloekende papegaaien uit het zicht en het gehoor van publiek heeft gehaald. “Ik hoop niet dat we dat hier meemaken”, sluit hij met een knipoog af. De ongenode gast loopt vervolgens een rondje langs de kooien en komt in gesprek met een hobbyist. Flip Wever heeft pennanten. “Pe…wat?” vraagt de ongenode gast. Wever legt graag uit: “Een pennant is een parkietensoort. Het is zo mooi dat ze je herkennen als je om de kooi loopt of in de tuin bezig bent. Ze fluiten naar mij en ik fluit terug en ze eten maar al te graag een appel uit mijn hand.”

Wat de Catharinaparkieten voor Froukje Swieringa betekenen? “Heel veel, zo niet alles.” Froukje is gek op het jonge leven wat er steeds weer uit voortkomt, maar ze geniet daarnaast ook van de gezelligheid van de vereniging. “Het is na mijn ontbijt elke ochtend hetzelfde ritueel: eerst naar mijn parkieten voor wat eten en drinken. En dat weten ze!”

Liefhebber Leo Goetheer kan niet echt benoemen wat hij een mooie vogel vindt. Hij is meer geïnteresseerd in de natuur, de voortplanting. Het proces op zich noemt hij een wonder. Dat er uit een ei een jong komt dat uitgroeit tot een grote vogel. Hij houdt papegaaien, een rustiger vogelsoort. “Als ze wat tammer worden, kun je daar zeker een band mee opbouwen.” Je moet praten met de vogels om contact met ze te krijgen, wordt tegen de ongenode gast gezegd. “Zo fladderen ze niet steeds weg”, aldus Goetheer. En zo loopt de ongenode gast ‘tjilpend’ langs de kooien en inderdaad, ze moet bekennen dat ze ze beter voor de lens krijgt. De ongenode gast komt hierbij ook een andere fotograferende dame tegen. Het is Joke Gerrits. Zij maakt foto’s voor de website van de kerk.

Ondertussen vangt de ongenode gast een gesprek op tussen Lokhorst en Altena. Blijkt dat Lokhorst al vijf keer wereldkampioen is geweest! Hij laat weten dat iedere kweker een eigen nummer heeft en dat elke jonge vogel binnen 10 dagen geringd wordt waarmee kan worden bewezen dat het jouw vogel is. Bij wedstrijden is er een speciale keurbrief waarbij wordt gekeken naar onder andere de afmeting van de vogel, de lengte van de snavel, of hij strak in de veren zit en of hij alle nagels heeft. Kortom, of hij voldoet aan het ideaalplaatje.

Met deze laatste informatie sluit de ongenode gast haar bezoek af met een conclusie. Mooi, dat enthousiasme waarmee liefhebbers praten over de band die zij hebben met hun vogels. En ik weet weer iets meer over vogels…

Door: Gretha van der Veen