(ON)genode Gast

Afbeelding
(On)genode gast

Wat: rondje winkeliers


Waar: Zuidlaren


Wanneer: vrijdag 13 november


ZUIDLAREN  - U weet inmiddels: de Ongenode Gast dol op feestjes, openingen, onderonsjes met belangrijke mensen, recepties of andere aangelegenheden waar iets te drinken en te happen valt. Spijtig genoeg gooit corona nog steeds de rem op dit soort activiteiten. Nieuwsgierig als de Ongenode Gast is, trekt hij er zelf maar op uit op een druilerige vrijdagmiddag. Hoe zou het zijn in het winkellint van Zuidlaren, is waar hij een antwoord op hoopt te vinden. Het eerste teken is hoopvol: het dorp staat propvol auto’s.


We stappen binnen bij Jansen Tweewielers aan de Stationsweg waar Yvo Jansen zojuist een stalen ros aflevert aan een tevreden klant. Over de vraag naar fietsen heeft Jansen niet te klagen zegt hij. Er wordt genoeg gefietst in Nederland. Helemaal nu de tweewielige voertuigen snelheden kunnen bereiken van een dikke veertig kilometer per uur zijn ze behoorlijk gestegen in populariteit. Maar nu het probleem waar Jansen mee kampt: de levering van nieuwe fietsen is dramatisch. Het gros komt uit Azië. Laten ze daar nu een enorme achterstand zijn opgelopen door corona. ‘Shimano is verreweg de grootste leverancier van fietsen en fietsonderdelen. De fabrieken zijn een behoorlijke tijd dicht geweest. Dan bouw je snel een achterstand op. Alles draait om dealerschappen. Het is niet zo dat we bij een andere leverancier gauw even wat fietsen kunnen bestellen’, weet Jansen die het wel enorm druk heeft met reparatie. ‘Dat is de andere kant van het verhaal. Mensen laten nu hun fiets vaker repareren. Voor onze monteurs zijn het juist drukke tijden.’ Ondanks de beroerde levering, gelukkig weinig teleurgestelde mensen bij Jansen Tweewielers. ‘Klanten hebben begrip voor de situatie. Ze worden op meer plekken geconfronteerd met de gevolgen van de coronacrisis. Als ze horen dat we de nieuwe fiets in het voorjaar kunnen leveren vinden ze dat doorgaans prima.’


Van fietsen naar jurken, jeans en andere najaarsmode. Bij Daro Fashion Store staan Margreet en Alma in de zaak. We zijn best benieuwd of vrouwen en mannen zin hebben in iets nieuws in de garderobe. Van zichzelf kan de Ongenode Gast niet uitgaan in dit geval. Die heeft áltijd een reden om iets –niet per se nodig maar wel leuk-  aan te schaffen. Gelukkig blijkt dat ook onder de clientèle van Daro  het geval. Tot en met half oktober liep het lekker door, vertellen de dames. Helaas gooien premier Rutte en minister De Jonge op sommige momenten roet in het eten. Na de persco’s zijn mensen even weer wat voorzichtiger, vertelt Alma die vindt dat de coronatijd je ook creatiever maakt. ‘We maken leuke foto’s en filmpjes die we posten op social media. Daar wordt leuk op gereageerd.’ Mensen hebben wel zin in iets nieuws, weet Margreet. ‘Je merkt wel dat ze op zoek zijn naar comfortabele items. Het moet vooral lekker zitten. Daar kunnen we gelukkig goed in voorzien. En veel klanten maken gebruik van de mogelijkheid ‘personal shopping’. We deden het altijd al, winkelen op afspraak buiten winkeltijden, maar nu is dat voor sommige klanten een uitkomst.


Naar de hoek waar de meeste klappen vallen. Leuk is het op dit moment allerminst bij Reisbureau Poel Travel XL. Waar André Poel normaal gesproken uitsluitend te maken heeft met goedgehumeurde klanten –want ze gaan op vakantie, dus geen reden voor chagrijn- ligt dat nu toch een beetje anders. Mensen willen wel, dolgraag zelfs, maar mogen niet, vertelt André. U raadt het: daar word je niet vrolijk van. ‘Onzekerheid maakt dat er niet geboekt wordt. En je moet je afvragen of het überhaupt verstandig is. Komt er een derde golf? Is het vaccin er op tijd? We weten het niet. Het kost in ieder geval behalve veel geld vooral veel negatieve energie. Ik ben met nieuwe plannen bezig. Met een nieuw concept. Maar daarover later meer!’


Bij Kapsalon Bert zitten de stoelen vol, constateert de Ongenode Gast wanneer hij naar zijn bolide wandelt. Ook Jumbo Zuidlaren doet goede zaken: tjokvolle boodschappenkarren. Daarmee kom je thuis het weekend prima door.

UIT DE KRANT

Lees ook