Ooievaarsringen met ballonvaart attractie nieuw seizoen

RHEE – Ooievaarsmuseum en informatiezolder Droonessa is sinds 1 april weer geopend voor het publiek. Ieder weekend kunnen mensen de uitgebreide informatiezolder bezoeken en de ooievaarsnesten volgen. En bij het ooievaarsringen in juni heeft Droonessa altijd een activiteit voor kinderen.

"Vorig jaar mochten zieke kinderen een naam geven aan jonge ooievaars, waarvoor veel animo bestond", vertelt Henny Bos. "Dit jaar wordt het ringen gekoppeld aan een ballonvaart. Er zullen vijf luchtballonnen gaan opstijgen. Minimaal een daarvan is gevuld met kinderen die ondersteuning nodig hebben. We hebben daarvoor onder andere Visio De Brink benaderd. Het gaat om kinderen die een extraatje kunnen gebruiken. Ze kunnen gratis mee. Ook andere mensen mogen de lucht in, voor een goedkoper tarief. Per mand zes personen. We gaan dan eerst ringen en aansluitend is er de ballonvaart, die de omgeving in alle schoonheid laat zien. Na afloop krijgen de kinderen een speciaal certificaat en een glaasje bubbels. We wilden een groter evenement, met aandacht voor kinderen", verklaart Henny.

Droonessa, dat landelijke bekendheid geniet vanwege de perikelen rond de ooievaar Freedom, die onlangs mocht worden vrijgelaten, is momenteel alleen al een bezoek waard. Tot eind juli kunnen bezoekers voortaan elk weekend terecht (zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur), tot eind juli. Bijzonder is ook de website waarop men de ontwikkelingen op het nest volgen. En dat nest is behoorlijk in beweging. Het eerste ooievaarsei is net uit en daarnaast zijn twee uileneitjes gelegd. "Drie jaar geleden hadden we voor het laatst broedende kerkuilen", zegt Henny. We zien nog meer opvallende dingen. "Het is onrustig op het ooievaarsnest. Normaal broedt vooral het vrouwtje op het ei, nu zie je constant het mannetje erop zitten en er weer af", vertelt Bos, als we de webcam volgen. "Vele mensen volgen dit tafereel momenteel op internet (via de website www.droonessa). Zo kan men ook zwaluwnesten en koolmezen op de voet volgen via het web. En dat kan ook op de ooievaarszolder. Er zijn veel ooievaars in Nederland gebleven. In totaal 650. Afgelopen winter hadden wij vijf. Alleen het mannetje is naar Afrika gevlogen".

Droonessa heeft ook weer een fietsroute uitgezet, die voert langs de ooievaarsnesten en de omgeving. Droonessa is de start en finishplaats. Scholen kunnen zich aanmelden voor uitleg over ooievaars en excursie. En dat geldt ook voor andere groepen of verenigingen.

Voor de ballonvaart- begin juni op een vrijdagavond- kunnen belangstellenden zich opgeven via het e-mailadres info@droonessa.nl. Kosten: 135 euro per persoon.

Ooievaar ringen Droonessa2