Open imkerdag vz Ank DiemersVeel enthousiaste reacties bij bezoekers

ZUIDLAREN – Een bijzondere hobby kwam afgelopen weekend nadrukkelijk aan de orde. De landelijke Open Imkerdag werd ook in Zuidlaren gehouden en voorzitter Ank Diemers van de lokale imkervereniging van het dorp liet eveneens haar bijenvolken zien aan het publiek.

Daarmee was ze niet de enige. De bijen moeten onder de aandacht worden gebracht en de bijenvolken lieten zich dan ook gewillig op de gevoelige plaat vastleggen. Want de bijenpopulatie heeft het de afgelopen maanden niet gemakkelijk gehad. Er was een vervoersverbod om de Amerikaanse vuilbroed tegen te gaan en dat verbod is sinds kort opgeheven. Een opluchting voor de imkers, die hierdoor meer vrijheid hebben gekregen hun hobby verder uit te voeren.

Naast Diemers was ook Saskia Kunnen van de partij. Beiden zijn bestuurslid van imkersvereniging Zuidlaren en deze vereniging deed afgelopen zondag de deuren van haar verenigingsgebouw open. Volgens Kunnen was het een drukke middag voor de vereniging. “Ik denk dat we zo’n tachtig tot negentig geïnteresseerden hebben ontvangen, waaronder ook veel kinderen. Daar zijn we blij mee, want zij zijn toch de imkers van de toekomst.”

De vereniging gaf informatie aan belangstellenden, bijvoorbeeld hoe deze groep hun tuin bijvriendelijker kan maken. Of welke maatregelen ze kunnen treffen om de bij goedgezind te zijn. De Imkersvereniging Zuidlaren had zich goed voorbereid op de Open Imkerdag. “Er waren steeds vijf tot zes imkers aanwezig om de mensen te vertellen over de bij”, aldus Kunnen.

Dat heeft geresulteerd in mogelijk nieuwe leden voor de vereniging. Er hebben zich in ieder geval zes belangstellenden aangemeld voor de kennismakingscursus, waarom het bijvoorbeeld zo leuk is om imker te zijn. De vereniging was dan ook na afloop tevreden over het verloop van de dag. “Jazeker, we hebben veel enthousiaste reacties gezien”, vervolgde Kunnen. “Daarmee kunnen we vooruit. Hopelijk vertaalt zich dat niet alleen in deelname aan de kennismakingscursus, maar zijn een aantal ook echt bereid lid te worden.”