ZUIDLAREN – Op zaterdag, 24 augustus staan alle molens in de Provincie Drenthe in de belangstelling en zijn opengesteld voor het publiek. Het doel is om het werkend erfgoed, wat een molen is,  bij het grote publiek nog weer eens extra onder de aandacht te brengen.

In museum De Wachter in Zuidlaren is het tijdens de openingsdagen echter altijd molendag. Daarnaast worden er regelmatig bijzondere activiteiten georganiseerd. Na het succes in voorgaande jaren is er op zaterdag 24 augustus weer een opa- en oma dag.

Opa’s en oma’s zijn die dag met hun kleinkind(eren) van harte welkom om b.v. hun eigen klompen te verven, oude kinderspelen uit te proberen of een spannende speurtocht te doen door de molen. En hoe kan zo’n dag beter worden afgesloten dan met een heerlijke pannenkoek?

Natuurlijk kan er ook een rondgang worden gemaakt door het hele museum. Als er genoeg wind is, zal de molen vrolijk draaien, maar kijk bijvoorbeeld ook eens in de olieslagerij, in de specerijenmaalderij, in het oude dorpswinkeltje of bij de klompenmakers. Op de tentoonstellingszolder kun je je draaiorgeldiploma halen, terwijl opa en oma dan herinneringen op kunnen halen uit hun eigen jeugd. De smeden zijn druk in de weer met het smeden van allerlei ijzeren voorwerpen. En in de bakkerij komt de geur van allerlei versgebakken lekkernijen je al van ver tegemoet.

Dit jaar is er in de molen een expositie over de verwerking van vlas. Hier kun je zien hoe van vlas linnen wordt gemaakt en in de olieslagerij kun je zien hoe er uit lijnzaad (het zaad van het vlas) olie wordt geperst. Bij De Wachter wordt dit jaar op een akker ook vlas verbouwd. Het vlas is begin mei gezaaid en is nu rijp. Bij goed weer zal het op woensdagmiddag 21 augustus  en op zaterdag 24 augustus op traditionele wijze worden geoogst. Het vlas wordt niet gemaaid, maar om de vezels niet te beschadigen en geschikt te houden voor de productie van linnen, wordt het vlas getrokken. Als het slecht weer is, worden de oogstwerkzaamheden een week uitgesteld naar woensdagmiddag 28 augustus en zaterdag 31 augustus. Het museum is op woensdagmiddag geopend van 13.30 uur – 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 uur – 16.30 uur. Op deze speciale  Molendag, is het geldend entree van toepassing. Meer informatie op : www.dewachter.nlinfo@dewachter.nl