REGIO – Afgelopen zaterdag, tijdens de landelijk burendag, openden het COA in samenwerking met VWN de deuren voor publiek. Bewoners van Eelde, Paterswolde en omstreken konden een kijkje nemen op het azc en namen deel aan activiteiten die door de bewoners waren georganiseerd. Het azc is door 223 mensen bezocht.

‘De eerste bezoekers konden niet tot 13:00 uur wachten om de locatie de bezoeken. Tijdens de open dag stonden de bewoners centraal en waren zichtbaar in beweging’, vertelt COA locatiemanager Rob Bulthuis. ‘Voor de kinderen en volwassenen was er voldoende aanbod in verschillende activiteiten en om een praatje te maken met de buren van het azc’, vervolgt Bulthuis.

Er werd met elkaar gedanst op Arabische muziek, kinderen konden een henna tattoo laten zetten en je naam in het Arabisch op hout laten schrijven. Bij de hoofdentree werd koffie en thee geschonken en kon je vragen stellen aan COA-medewerkers en in gesprek met bewoners. De bewoners deelden onder andere zelfgemaakte hapjes en popcorn uit. In de ontmoetingsruimte werden kinderen geschminkt en ontvingen een ijsje. Ook kon je een kijkje nemen in de fietsenwerkplaats en konden bezoekers kennismaken met het roken van een waterpijp. Tijdens de rondleiding kon je een film van de asielprocedure bekijken.

Zowel de bewoners als het team COA en vrijwilligers van het azc, kijken met positief gevoel terug en hebben genoten van de open dag. ‘Mooi om te zien dat er veel interactie en verbinding tussen de buren was’, besluit Bulthuis. ‘Ik zag kinderen het gezellig hebben en bezoekers rondlopen met rode wangen van het dansen.’