"Hopelijk blijven enthousiaste deelnemers hangen"

TYNAARLO – Dartclub Tynaarlo organiseert vrijdag 20 januari een open darttoernooi in Café Centraal. Het seizoen is net weer begonnen. De leden hebben er zin in.

"Het doel van het toernooi is om mensen van buiten enthousiast te maken en hopen dat ze dan blijven hangen", vertelt voorzitter Egbert Leiting van Dartclub Tynaarlo, aan de vooravond van het toernooi. Het is deze woensdagavond de eerste keer dat leden elkaar weer zien. En dat is te merken. Het zaaltje in Café Centraal loopt vol. Het aantal leden momenteel: zestien en dat is ook wel het gemiddelde. "In de beginjaren hebben we dertig leden gehad. Dat was in de gekke jaren van Raymond van Barneveld. Ik ben er vanaf het begin- twaalf jaar geleden- bij. Een aantal leden is ook nog steeds lid". De club blijkt geen vriendenclub. "Van oorsprong zijn we vreemden van elkaar. Het is een groep van allerlei pluimage". Egbert Leiting heeft een adviesbureau op gebied van legionella. We horen het verder van alle kanten: rietdekkers, kantoormedewerkers, defensiemedewerker, asbestsaneerder en ook een hoefijzermaker. De dartliefhebbers komen ook overal vandaan. Natuurlijk uit Tynaarlo, maar ook uit Vries, Eelde en zelfs uit Hoogezand. "Overal zijn wel dartclubs. Het spreekt de mensen aan dat we geen competitie spelen. Er is geen verplichting". Op deze eerste clubavond is vrijwel iedereen er. "We spelen wel een onderlinge competitie. Elke woensdag, als de r in de maand zit, tot april. We zijn de kroeghouder dankbaar, want het café is op woensdag gesloten. Voor ons wordt Café Centraal opengehouden. Twee keer per jaar hebben we een toernooi. Er komen dan wel dertig darters, ook vrouwen, die we dan meestal in een aparte poule onderbrengen. Ze hebben niet zoveel geoefend. We spelen altijd de ‘best of 5’. Wie de beste is? Paul Olthof. Hij woont in Zuidlaren, komt van oorsprong uit Yde en speelt in Tynaarlo. En nog een detail: we zijn allemaal stevige jongens; juist de dunste is de kampioen. Het hoogst haalbare, in negen darts uitgooien, is hier nog nooit gehaald. Wel het op een na hoogste: 170 uitgooien. Dat is een keer in al die twaalf jaar gebeurd". Na de koffie gaat het meteen los. De heren, in leeftijd van 25 tot 50 jaar, beginnen fanatiek. "Ik heb een goed gevoel, ik heb tv gekeken", zeg de een. "Als ik ga tellen gaat het mis", roept een ander. "Het mooie is dat als we de poule-indeling gemaakt hebben, iedereen zijn gang kan gaan. Het leuke aan darten is dat je op een bepaalde manier moet gooien. En als dat dan lukt geeft dat voldoening. En ik vind het mooi om te rekenen. Dat houd je scherp".

Mensen die enthousiast zijn geraakt, lid worden van Dartclub Tynaarlo kost slechts 12,50 euro per half jaar. Het open darttoernooi op 20 januari begint om 19.30. De entree is 5 euro. De wisselbeker staat op het spel. De eer en glorie. En de pijlen staan op een man gericht. Wie verslaat Paul Olthof?

Darten Tynaarlo