TYNAARLO – In het weekend van 12 en 13 september zet de gemeente Tynaarlo de deuren van zijn monumenten open. In het kader van de landelijke Open Monumentendag zijn verschillende monumenten te bezichtigen en worden allerlei activiteiten georganiseerd om de monumenten en hun geschiedenis in het zonnetje te zetten.

Monumenten zijn gebouwen met een geschiedenis. Het zijn kerken, scholen, boerderijen, molens, landgoederen, een synagoge. Het zijn gebouwen, die het waard zijn om bewaard te worden. Niet alleen omdat ze er zo mooi en bijzonder uitzien maar ook omdat ze een verhaal vertellen. Een verhaal dat bewaard moet worden. Daarnaast zijn monumenten ook historische locaties als het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa, verschillende landgoederen, opgravingen en hunebedden.

In en rond Eelde en Haren kan men alles te weten komen over de geschiedenis van het Drentsche Aa-gebied met onder andere een bustocht en een wandeltocht. Ook is er een rondleiding door de tuin van Villa De Vennen en kunnen mensen, op reservering, het huis van Landgoed Vennebroek bezoeken. In de kerk van Eelde hoor je alles over het wijdingskruis uit de voor-reformatorische tijd.

De Dorpskerk van Vries geeft onderdak aan Jakob en zijn drie vrienden die al meer dan 800 jaar de doopvont op hun schouders dragen. Verder hoort men waarom deze kerk in de Middeleeuwen de oerparochie van Noord-Drenthe was.

In Zuidlaren kan men terecht bij de dorpskerk, de synagoge en op het terrein van Dennenoord. De timmerwerkplaats op Dennenoord vertelt je het verhaal van Dennenoord met de tentoonstelling ‘Dennenoord Getekend’. De watertoren van Dennenoord is voor het eerst te bezichtigen, hier ziet u hoe de bewoners van Dennenoord al water hadden voordat er een waterleiding in Zuidlaren was.

De molens van Zuidlaren, de Groeve en Oudemolen zijn deze dagen ook open. Molenaars laten zien hoe uw meel gemalen wordt.

Het thema van de Open Monumentendag is ‘Kunst en Ambacht’. Bij verschillende monumenten ziet men daarom activiteiten die alleen deze dag gebeuren. Zo werkt er in de kerk van Eelde een iconenschilderes en kun je in het Klompenmuseum het handwerk van het klompenmaken zien. In de kerk in Vries vertellen ze u hoe in 1517 de oude Mariaklok is gegoten. In de synagoge ziet en hoort u hoe de Aron en Bima zijn gemaakt.

Veel monumenten zijn privé-eigendom en zijn daarom niet open op Open Monumentendag. Maar men kan er wel langsrijden en ernaar kijken. De komende jaren gaat de gemeente Tynaarlo proberen om tijdens deze dagen meer monumenten open te krijgen.

In de week van 7 september vindt men in deze krant het programma van de Open Monumentendag in Tynaarlo, samen met een aantal van de verhalen die de monumenten vertellen. Zet 12 en 13 september vast in uw agenda. Kom kijken hoe actueel de geschiedenis is.