Landgoed Bosch en Vaart een plek van plezier tijdens Open Monumentendag

VRIES – Er moesten zelfs extra rondleidingen worden georganiseerd om het in grote getale aanwezige publiek tijdens de Open Monumentendag op een zo efficiënt mogelijke manier te bedienen. De bezoekers bleven maar toestromen op het landgoed Bosch en Vaart in Vries afgelopen weekend. Met het thema ‘Plekken van Plezier’ werd het landgoed en haar tuin mede door het prachtige weer omgedoopt tot een waanzinnige plek van samenkomst. ‘’Het was prachtig. Het leek wel of men de Open Monumentendag zag als aanknopingspunt om met elkaar in gesprek te gaan’’, vertelde een verheugde Bert Hut van het OMD-comité Tynaarlo na afloop.

Vijf monumenten in de gemeente Tynaarlo stonden tijdens deze dag centraal. In Zuidlaren waren dit het Molenmuseum de Wachter, de dorpskerk, de synagoge en het Lentis Erfgoed (terrein Dennenoord). Daaraan werd het Landgoed Bosch en Vaart in Vries toegevoegd. Burgemeester Marcel Thijsen opende de dag bij de synagoge met het uitrollen van de vlag van de Open Monumentendag. Na zijn openingsspeech, sprak de burgemeester zijn lof uit over het lokale initiatief voor de samenwerking met de gemeentelijke monumenten.

Onder het genot van een kopje koffie en een versnapering kon men bij de synagoge met elkaar in gesprek. Daarna volgde er een rondleiding langs alle monumenten. Dankzij het prachtige weer namen veel belangstellenden de moeite om de monumenten te komen bezoeken. De rondleiding begon bij het Lentis Erfgoed (terrein Dennenoord) voor een wandeling langs de begraafplaats, mortuarium en de bijbehorende gebouwen. Met name de obductieruimte en de opbaarruimte op het Lentis Erfgoedterrein maakten zichtbaar een grote indruk bij de bezoekers. ’s Middags stond er een bezoek aan Molenmuseum De Wachter op het programma. De boekenmarkt in de Synagoge werd tevens erg goed bezocht. Het optreden dat Di Sheyne Sisters gaven bij de Synagoge trok ook veel belangstelling. De ‘sisters’ brachten jiddische liederen ten gehore en dat leverde hen een welverdiend applaus op van het toegestroomde publiek.  

Bij het landgoed Bosch en Vaart in Vries gingen de bezoekers uitgebreid in gesprek met kunstenaars en met elkaar. Hut hierover: ‘’De monumenten bieden veel gespreksstof en dat merkten we ook in de tuin van de Oranjerie. Mensen namen de tijd om met de kunstenaars te kletsen en bleven lang napraten.’’

Over de gehele gemeente Tynaarlo waren deze vijf monumenten bereid om de deuren te openen voor het brede publiek. Mensen kwamen van heinde en verre op de monumenten in de gemeente Tynaarlo af. Volgend jaar hoopt Hut meer monumenten toe te kunnen voegen aan de Open Monumentendag: ‘’Zowel in Eelde als in Eelderwolde zijn er monumenten die we graag toe willen voegen, maar dat geldt eigenlijk voor de hele gemeente. Het was echt een prachtige dag en ik hoop dat we het hierdoor volgend jaar groter aan kunnen pakken.’’ Al met al hebben er maar liefst duizend bezoekers de monumenten in Zuidlaren en Vries bewonderd en genoten van een heerlijke dag uit.