Duizenden patiënten kunnen niet geholpen worden

EELDE-PATERSWOLDE – Geheel onverwacht, mogen osteopaten hun beroep niet uitvoeren door de corona maatregelen. Tijdens een gedeelte van de eerste lockdown en nu mogen ze helemaal niets tijdens de tweede lockdown. “Duizenden patiënten moeten het stellen zonder onze hulp en dat veroorzaakt veel leed bij patiënten. De onvrede over die willekeur is groot om dat een fysiotherapeut wel hulp mag verlenen. Terwijl merendeel van alle osteopaten ook fysiotherapeut is. “Het verschil is dat osteopaten zes jaar hebben doorgestudeerd,” vertelt Christel van den Berg, Osteopaat met een eigen praktijk in Eelde-Paterswolde.

Wat is osteopathie?

Een osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten. De klachten en de plek waar een osteopaat behandelt zitten niet per se op dezelfde plek. In het lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding. Een osteopaat neemt daarom de tijd om goed naar zijn patiënt te luisteren en om het lichaam te onderzoeken. Daarnaast leert een osteopaat zijn patiënt veel over de achtergronden van een klacht. Zodat de patiënt zelf ook iets kan doen aan zijn klacht en zijn gezondheid kan verbeteren. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn. Een osteopaat gebruikt voor de behandeling geen medicijnen of apparatuur, alleen zijn handen. Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie met veel tevreden patiënten tot gevolg.

Internationaal

Osteopathie is een beroep dat wereldwijd wordt beoefend. In veel landen is het een officieel erkend en volledig in de gezondheidszorg geïntegreerd beroep in landen zoals de VS, Canada, Australië, Finland, Frankrijk, IJsland, Denemarken, Liechtenstein, Malta, Portugal, Zwitserland en Groot Brittanië. De NVO is lid van de European Federation and Forum for Osteopathy , evenals de Osteopathic International Alliance . Laatstgenoemde is officieel partner van de World Health Organisation (WHO) , dat op haar beurt weer partner is van de Verenigde Naties.

BIG registratie

In Spanje, Groot Brittannië  en Frankrijk waar corona het hardst toeslaat, daar mogen osteopaten wel hun praktijk openhouden. “De reden waarom dat niet mag in Nederland is omdat osteopaten niet BIG geregistreerd zijn. En de enige reden waarom we niet BIG geregistreerd staan is omdat dit register van de overheid al jaren geen nieuwe beroepen toelaat. Dat is erg frustrerend want osteopaten zijn goed opgeleide zorg professionals met een medische of paramedische vooropleiding,” aldus van den Berg. BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.

De beroepsgroep van osteopaten ‘Nederlandse Vereniging  Osteopaten’ (NVO) is nog altijd bezig om wel een BIG registratie te krijgen. Ondertussen is er in de Tweede Kamer in Den Haag met grote meerderheid een motie aangenomen met daarin de oproep om tot een oplossing te komen. Ook zij zien dat osteopathie belangrijk is bij klachtenbehandeling van patiënten. Er moet iets gebeuren voor de patiënten die er ernstig onder leiden doordat hun behandeling niet door kan gaan.” Toch heeft het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dit verzoek naast zich neergelegd zonder enig overleg en moeten alle osteopathie praktijken gesloten blijven tot negen februari.

Frustrerend

Van den Berg: “Ook voor mij is het heel moeilijk en frustrerend. Ik wil graag helpen en iets doen voor mijn patiënten. Gisteren sprak ik nog iemand die nu thuis moet werken. De pijn straalt nu helemaal uit naar het been. Door deze pijn kan deze patiënt niet meer zitten voor het werk, kan er niet meer zijn voor het gezin. Deze patiënt vergaat letterlijk van de pijn en ik mag niets doen.  Zelfs niet mijn werk onder de noemer ‘fysiotherapeut’ voortzetten, want door de BIG registratie valt de osteopaat onder een ander beroep. Tevens mag je sowieso niet als fysiotherapeut en osteopaat tegelijk werken op hetzelfde adres, omdat het twee verschillende beroepen zijn. Ik heb bijvoorbeeld wel gekeken of ik als waarnemend fysiotherapeut aan de slag kan, maar zij werken met contracten van zorgverzekeraars en wij als osteopaten niet. Bovendien help ik daar mijn eigen patiënten niet mee. De beroepsgroep en ik zelf ook zijn aan het kijken naar oplossingen, maar die zijn er helaas nog niet.”