Als je zoals de meeste mensen bent, dan heb je een persoonlijke opslag van elektronische apparaten, accessoires en kabels. De apparaten liggen op zolder of in een kelder. De opladers, adapters en kabels in een doos ernaast. En daar blijven ze liggen, stoffig en vergeten. Totdat je op een gegeven moment beseft het zo niet langer kan.

Oude elektronische apparaten hoeven niet langer bewaard te blijven. Als je het niet meer gebruikt, neem er dan zo snel mogelijk afstand van. En dan bedoelen we niet dat je ze moet weggooien. Er zijn betere alternatieven.

Waarom recyclen?
Elektronische goederen, waaronder computers en telefoons, zijn ’s werelds snelstgroeiende afvalprobleem. Er is zelfs een naam voor: e-waste. Hoewel deze elektronische producten hebben bijgedragen aan de technologische groei in onze maatschappij, vormen ze ook een groot probleem voor het milieu.

Elektronica bevat namelijk giftige stoffen zoals kwik, lood, zink, nikkel en chroom. Als deze stoffen in het milieu belanden, zoals op een afvalplaats, kunnen deze giftige chemicaliën in het grondwater sijpelen. Als het wordt verbrand, zoals in derdewereldlanden gebeurt, vervuilt het de atmosfeer. En dat terwijl de waardevolle materialen in elektronica hergebruikt zouden kunnen worden.

Door elektronische apparaten te recyclen kunnen materialen zoals koper, zilver, goud, tin en titanium gerecycled worden en hergebruikt in nieuwe producten. Dat geldt ook voor materialen zoals glas en kunststof. Dit zijn vijf manieren waarop je oude elektronische apparaten kunt recyclen.

1. Oud apparaat inleveren bij aankoop nieuw apparaat
Je kunt elektronische apparaten inleveren bij de winkel waar je een nieuw en soortgelijk apparaat koopt. Dit heet de oud-voor-nieuwregeling. Winkels zijn verplicht om vergelijkbare apparaten in te nemen als je er een nieuw apparaat koopt. Het merk maakt daarbij niet uit en ook is het niet relevant of het toestel nog werkt of niet.

2. Elektronische producten verkopen
Ondanks het feit dat veel producten nog gebruikt kunnen worden, belanden ze op een plek waar er niet meer naar om wordt gekeken. Denk bijvoorbeeld aan een oude telefoon die niet meer wordt gebruikt en als ‘reserve’ wordt opgeslagen. Afgedankte telefoons kunnen nog verkocht worden aan inkopers die zich erin gespecialiseerd hebben. Overzichten van deze inkopers zijn hier te vinden:

3. Inleveren bij winkels
Bij veel winkels kun je gratis kleine afgedankte apparaten inleveren, zonder de verplichting er iets te kopen. Dit heet ook wel de oud-voor-niets-regeling die alleen voor particulieren geldt. Winkels met een verkoopoppervlak groter dan 400 m2 zijn verplicht om huishoudelijke apparaten in te nemen. Het gaat dan wel om kleine apparaten die niet langer, dikker en breder zijn dan 25 centimeter.

4. Inleveren bij gemeente
Oude en ongebruikte elektronische apparaten kunnen ook bij de gemeente worden ingeleverd. Elektronisch afval dat niet waan huis wordt afgehaald, kun je wegbrengen naar de milieustraat. Deze bevindt zich aan de Zuidlaarderweg 33 in Tynaarlo. Bij de milieustraat is een gratis gedeelte waar afgedankte elektrische apparaten gebracht kunnen worden.

5. Weggeven aan de kringloop
Sommige producten kunnen nog een ronde mee. Als dat het geval is, dan kun je het product ook weggeven aan de kringloop. Elektronische apparaten zijn geschikt voor hergebruik en worden daarom ingenomen door kringlopen. De kringloop in Vries is van donderdag tot en met zaterdag (10.30 – 15.30 uur) geopend voor halen en brengen op de locatie Brinkstraat 6A.