paard en wagenJo Ubels over paarden en Zuidlaardermarkt

EELDE-PATERSWOLDE – De nieuwe, strengere regels voor de paardenhandelaren op de Zuidlaardermarkt houdt de gemoederen bezig. Het irriteert paardenliefhebber bij uitstek, Jo Ubels, mateloos.

“De gemeente wil de aanvoertijden inkorten. Maar dat is niet mogelijk als je van ver komt en om zes uur klaar moet staan voor de handel. Paarden een slecht leven, zoals gesteld is? Dat is niet waar. Paarden staan te dicht op het publiek werd ook gezegd. Nou, het is juist andersom. Het is een wonder dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd. En dan wil men een tweede touw aan een paal, voor de kleine paarden. Maar grotere paarden struikelen dan met hun benen over dat touw. Wat de harde muziek betreft, daar ben ik het wel over eens. Harde muziek is niet goed voor mens en dier. Ik ga voor de 65e keer naar de Zuidlaardermarkt”, zegt Ubels die een begrip was in Eelde door zijn groentezaak. “Ik ben nu 79 jaar. Ik heb meer dan tachtig paarden gefokt. De meesten kon ik thuis verkopen. Als er dan een overbleef ging ik ermee naar de Zuidlaardermarkt. Vroeger gingen boeren met de paarden lopend van Midden-Drenthe naar de markt. Tegenwoordig komen ze met de vrachtwagen. Dat is niet erg. Er is water en hooi. Maar zoveel hooi als ze neerleggen is niet goed. Het publiek loopt er doorheen en ‘verknooien’ het. Veel handelaren verkopen veulens voor de fokkers. Die veulens worden al vijf dagen van te voren klaargemaakt. Ze lijden geen pijn. Paarden die niet verzorgd worden, worden ook niet verkocht. Dat wordt vaak vergeten. En let wel, de paardenwereld is op voetbal na een van de grootste economische pijlers. Jaarlijks gaat het om een omzet van 1,5 miljard. Laten we blij zijn met de Zuidlaardermarkt. De Prins Bernardhoeve is ook al kapot gemaakt. Dat het transport met paarden zo lang duurt is onzin”, gaat Ubels nog even door. “Vroeger ging ik ook met paarden naar de concoursen. Dan ging ik op tijd weg en kwam ’s avonds laat weer thuis. Ik ben twee keer naar Apeldoorn geweest, voor de defilé ‘aanspannen voor de Koningin’. Nou, de koningin vond het ook gewoon leuk. “Op 20 september was er de start van het Rondje Cultuur. Er was een postkoets ingehuurd met twee paarden. Maar met zo’n gewicht- een koets weegt alleen al 2000 kilo- horen daar vier paarden voor. Ze zijn gekomen van de Friesestraatweg en gingen via Peize en Eelde. In totaal hebben ze 53 kilometer gelopen. Een deel van de gemeenteraad zat op de koets. Wat is erger? Met een paard een dagje op de markt staan of de hele dag voor een postkoets lopen? Daar heeft de gemeente niet over nagedacht, maar wat vonden ze het mooi. Ik heb dat zelf gezien, want ik ben liefhebber. Ik heb hier niks op tegen, maar laat ze dan niet zo schelden op de Zuidlaardermarkt”. En dan komt de ware liefhebber en kenner boven. “Een paard is een schrikdier. Ik weet nog dat een paard van mij eens schrok van een hert dat plotseling opdook. Negentien jaar later is het paard op die weg nog alert. Op concoursen ging ik altijd met eigen gefokte paarden. Als ik dan derde werd voelde ik me net zo rijk als iemand die eerste wed met een duur gekocht paard. Toen ik vroeger naar de Zuidlaardermarkt ging zocht ik een paard met vier witte benen en een bles. Wanneer je een zwart span had, was dat uniek en kon je ook goed verkopen. “ Het is duidelijk, hier spreekt een paardenliefhebber met ervaring. Aan de wand hangen memorabele foto’s. Ubels bij de opening van de Wereldruiterspelen, Nederlands kampioen aanspannen voor de luchtbandenwagen, medeoprichter Taveno (Tot Aangenaam Vermaak en Nuttige Ontspanning). Maar hoogtepunt was toch wel de aangespannen oogstwagen voor de Koningin, in 1998, ter ere van 100 jaar Koningin Wilhelmina. “Over de lanen in Apeldoorn was een geweldige ervaring. De stalplaten hangen aan de deur. Die krijg je als je bij de koningin hebt gereden. De koningin was ook een paardenliefhebber.”