ZUIDLAREN – Tevredenheid alom over de 59e Zuidlaarder Voorjaarsmarkt. Het weer werkte mee en er werd druk gehandeld, in een gemoedelijke, gezellige sfeer. Een sfeerimpressie.

Het was vorige week woensdag de eerste paardenvoorjaarsmarkt in het Noorden. Die markt- uitgegroeid tot de grootste van het land-, die volgens traditie om zes uur ’s morgens begon, trok bezoekers uit binnen- en buitenland. Paardenmarktmeester Jaap Mellema heeft het druk, maar zijn humeur lijdt er niet onder. ‘Welkom in Zuidlaren’, groet hij iedere marktbezoeker. "Was kosten zes Pferden?" (wat kosten zes paarden), wordt hem gevraagd. "Eben mal kucken", antwoordt Mellema, die zijn talen kent. Kucken, ‘kijken’, op de lijst waar alle prijzen staan vermeld. Er zijn veel Duitsers, voornamelijk uit Ost-Friesland, die gemakkelijker te verstaan zijn dan een Belg, die ook bij Mellema informeert. De Duitsers zijn tevreden. "So, nun unterwegs eten; Sonja bezahlt", zegt de Duitser tegen zijn vrouwelijke metgezel. Tussen de paarden wordt er over en weer gepraat en gehandeld. Een paar dames- ook al buitenlanders- staan intussen de nagels te vijlen. Pony’s staan rondom de vijver. We horen zelfs Engels. Dit blijken Canadezen die op familiebezoek zijn. Een man test een paard. In een aanpalende tent wordt ook handjeklap gegaan, naar verluid om het aantal borrels. Midden op straat horen we weer gebrabbel. Friezen onderhandelen met een stel Italianen en Hongaren. Het gaat wat moeizaam, maar ook zij vertrekken met zes paarden. Plotseling worden we van achteren besprongen door twee paarden. Het loopt goed af. Verderop staan twee noorderlingen. Stapels briefjes van 50 euro gaan van hand naar hand. De man uit Zuidlaren krijgt de papieren er meteen bij. De onvermijdelijke aanvoercijfers: 275 paarden, zes ezels, een lama en – heel bijzonder- twee muilezels. Buiten het paardengeweld staat een grotere tent, bedoeld voor de kleindierenkeuring. Kinderen van de basisscholen kunnen hun dieren (behalve katten, honden en pluimvee) laten keuren door de Vereniging De Vriendenkring Eelde. Het loopt bepaald niet storm. Dieren zijn er wel, maar die hebben de mensen van de vereniging zelf meegenomen. "We laten zien wat er aan verscheidenheid aan dieren is. De kennis van de jeugd gaat vaak niet verder dan de diepvrieskip uit de supermarkt", vertelt Otto Wijnen, uit Vries, lid van meerdere kleindierenverenigingen, waaronder Vries en De Vriendenkring uit Eelde. De dieren staan in een rij: konijnen, kippen van inderdaad diverse pluimage. Het reusachtige witte konijn doet zijn naam eer aan: een Vlaamse Reus van 8 kilo. "Die past niet in de pan", zegt een van de vele nieuwsgierige mensen. Attractie zijn de kuikens. Dan is er de Langkraaier. Kinderen kunnen een prijs winnen voor het mooiste huisdier, de Langkraaier gaat ook voor een prijs: de geluidsprijs. Uiteindelijk blijkt er welgeteld een inzender van één dier. Merel Steenman uit Zuidlaren bracht haar Nederlandse dwergkonijn mee. Aan een tuigje nog wel.

Naast dieren is er ook een warenmarkt. Met de nodige versnaperingen. Zo was er een veiling van de 1,1 miljoenste beroemde Zuidlaarderbol. De door de stichting SportsForlife georganiseerde veiling leverde 275,00 euro op. De Belgische patat vindt gretig aftrek rond het middaguur. Vaak mogen mensen iets proeven, bij een kraam met lekkernijen voor dieren mag ook Toto de hond een bot testen. De warenmarkt – met veel planten en struiken- is niet zo groot, wel gevarieerd. Een man die een demonstratie ramen wassen geeft staat voor zichzelf te praten. Een aantal dames staat op een rij en voelt of de shawls goedkeuring hebben. In het oog valt de kraam met horloges. ‘Voor de horloge die uit de tijd zijn moet u hier niet wezen’, luidt een van de creatieve opschriften. Terwijl de ramenlapper nog geen klandizie heeft- ook een mevrouw die sigaren probeert te slijten staat eenzaam te wachten op rookliefhebbers- is er wel belangstelling voor de koffiecupdemonstratie. Animo is er ook altijd voor de sport en spelbus van SportsForLife (de stichting ondersteunt goede doelen). Jan Langeland, organisator van de warenmarkt is tevreden. "Er loopt heel veel volk", ziet hij. Als we dan vertrekken krijgt eindelijk ook de ramenlapper bezoek. Merel Steenman met dwergkonijn Zuidlaren