LEEK – Het zaalvoetbalteam van VAKO deed afgelopen zaterdagavond een gooi naar de titel van het Leekster Voetbalgala, maar aan dat streven kwam vroegtijdig een einde. De uiteindelijke winnaar van het Leekster Voetbalgala, TLC, profiteerde optimaal van persoonlijke fouten aan de kant van VAKO en schakelde de ploeg uit Vries in de kwartfinale uit.

Voordat de kwartfinale tussen VAKO en TLC begon hield Leekster Voetbalgala-voorzitter Marja Wardenier-Adema een waardig eerbetoon aan Jan de Vries, looptrainer van TLC die vorige week woensdag overleed, en aan erevoorzitter Derry Spanninga die op vrijdagavond het leven liet.

VAKO moest zaalkeeper Rolf van Wijk missen, waardoor velddoelman Cas van der Wijst het doel verdedigde. Gastheer TLC (Tolbert-Leek Combinatie) werd fanatiek aangemoedigd door een schare fans op de tribune. Mogelijk was Patrick Berends onder de indruk van het gejoel en luide getrommel van de TLC-fans. Hij schoof een breedtepass zomaar in de voeten van Delano Dussel. De TLC-aanvaller nam het cadeautje gretig in ontvangst: 0-1.

Vlak daarna draaide een persoonlijke fout VAKO opnieuw de nek om. Bij een lange uitworp van TLC-goalie Erwin Heidinga tastte zijn collega aan de andere kant volledig mis en kopte Dussel met een achterwaartse kopbal het leer tegen de touwen. Als de snelle Mahammed Farhaan na een solo er 0-3 van maakt en het zelfs 0-4 wordt lijken de kansen van VAKO voorgoed verkeken.

De verrassing was dan ook groot dat VAKO via Rob Liewes en tweemaal Patrick Steenbergen het verschil terugbracht tot één doelpunt. Met nog twee minuten op de klok was VAKO, op dat moment in een flow, helemaal weer terug in de wedstrijd. Het publiek maakte zich op voor een spectaculaire slotfase, ware het niet dat Roy de Bruin de glazen van VAKO ingooide door een domme en onnodige overtreding op de helft van de tegenstander te begaan. Hij kon inrukken en VAKO moest het restant met een man minder voetballen. TLC haalde opgelucht adem en prikte vlak daarna de 3-5 binnen, tevens de eindstand.

Patrick Steenbergen weet de uitschakeling in de kwartfinale aan het foutenfestival achterin. “We begonnen aanvankelijk niet onaardig, maar door een slappe breedtepass en weifelend optreden van de keeper stonden we al snel met 0-2 achter. We kwamen goed terug tot 3-4 en hadden de 4-4 kunnen maken, maar dat was niet verdiend geweest. De gele kaart van Roy was dom. We hadden op meer gehoopt. Nu was het na één potje alweer klaar”, blikt Steenbergen teleurgesteld terug.

TLC plaatste zich uiteindelijk voor de finale en rekende daarin na penalty’s af met Marum en is de winnaar van het 33ste Leekster Voetbalgala. TLC-doelman Erwin Heidinga was de grote man door de eerste penalty van Marum-speler Noël Kailola te pakken.

FC Zuidlaren winnaar B-toernooi

FC Zuidlaren won zaterdagavond de Duurt Louwes trofee door de finale van het B-toernooi met 2-1 te winnen van Zevenhuizen. Een lekker toetje voor de blauwhemden na de teleurstellende uitschakeling een week eerder in de tweede ronde van het A-toernooi. Na een rush van Jos Lamain tikte Allard van Weringh van dichtbij de 1-0 binnen. Koen Brandts verdubbelde de score met een laag schot. Zevenhuizen kon weinig potten breken, maar kwam via een hard schot vanuit de tweede lijn toch nog dichtbij, hoewel de voorsprong van FC Zuidlaren daarna nimmer in gevaar kwam. “Leuk man. Als je ‘m dan toch speelt, dan wil je ‘m ook winnen. Uiteindelijk hadden we weinig te duchten van Zevenhuizen. Zij creëerden vrijwel niets”, blikte coach Jeremy Pfundt vlak na de overwinning terug.

Leekster Voetbalgala-voorzitter Marja Wardenier-Adema keek terug op een uiterst succesvolle editie: “Mijn complimenten aan de teams en hun sportiviteit. De sfeer was super. TLC is de verrassende winnaar en dat is een mooi eerbetoon aan Jan de Vries en erevoorzitter Derry Spanninga”.