Klassieke muziek op bijzondere locaties

EELDE/GRONINGEN – “Een regulier concert kennen de meeste mensen nu allemaal wel. De meerwaarde van het Peter de Grote festival is juist de bijzondere locaties waar de concerten plaatsvinden”, zegt festivalcoördinator Harry de Vries. Op karakteristieke plaatsen – eeuwenoude kerken, musea en borgen – vinden elk jaar zo’n vijftig kamermuziekconcerten plaats tijdens het festival verspreidt over Groningen, Friesland en Drenthe. Behalve concerten zijn er ook rondleidingen, rondvaarten en diners. Het concept slaat goed aan. In 2007 kwamen er zo’n vierduizend bezoekers, het afgelopen jaar waren dat er al zevenduizend. Ook dit jaar heeft de organisatie weer een interessant programma weten neer te zetten, met als hoogtepunt een opera in het Groninger Museum, speciaal voor het festival geschreven door Monique Krüs. Maar er is meer.

In de gemeente Tynaarlo is Museum de Buitenplaats gastheer voor het festival. Afgelopen donderdag was het tijd voor het Participatory concert, wat al jaren een traditie is tijdens het festival. Deelnemers van de Summer Academy werken dan samen met docenten aan hoogtepunten uit het kamermuziekrepertoire en verhogen zo in korte tijd hun spelniveau. Tel daarbij op dat De Buitenplaats een prachtige locatie is om te spelen, en ook de Participatory lijkt geslaagd.

“Voor die bijzondere locaties hebben we  heel bewust gekozen”, vertelt de Vries. “We hebben de mooiste kerkjes uitgezocht. In de stad, of landelijk gelegen bij de dorpen. Dan zijn er nog de borgen en de musea. Zo is het niet alleen een concert, maar echt een dagje uit, met bijvoorbeeld een etentje erbij of een boottocht. Het kan allemaal.”

Omdat het om klassieke muziek gaat, komt er voornamelijk een wat ouder publiek op het festival af. “Maar niet alleen maar hoor”, aldus De Vries. “Het festival is echt met het conservatorium verweven. Van daaruit komen er dus ook veel muziekliefhebbers op het festival af.”

 

_MG_8172