VRIES – Internet heeft de wereld dichterbij gebracht. Maar echt ervaren doe je het pas als je in een ander land geweest bent. Johan en Yvonne Westerhof uit Vries hebben veel gereisd. Met hun vorig jaar gestarte bedrijf Plaats De Wereld hopen ze door hun ervaring mensen te laten kennismaken met die wereld.

Johan en Yvonne zijn een maand geleden in Chili geweest. De afspraak voor het vraaggesprek is toevallig op zijn ‘Chileens’. "Vier uur of half vier, nee, dat maakt niet uit", zegt Johan. "Chilenen -en ook andere Zuid-Amerikaanse landen- hebben een totaal ander besef van tijd. Ze kennen ook het begrip efficiëntie niet. Toen we in Chili waren voelden we nooit druk, die we hier wel hebben. Die kennis en ervaring nemen we mee". Het is die fascinatie voor die veelgekleurde wereld", verklaart Yvonne Westerhof de interesse in andere culturen. "En daarvoor hoef niet eens ver weg te gaan. Wij Nederlanders zijn al helemaal van de wereld als de weg ‘hobbelt’", zegt Yvonne Westerhof in eigen woorden. De Vriezenaren- Johan is een geboren Fries, terwijl Yvonne afkomstig is van de Veluwe- hebben een bepaalde internationale drang. "We zijn al vaker in Chili geweest. In november nog, voor een gezondheidsprogramma op kleine scholen. En vorig jaar waren we betrokken bij het wereldfeest in Vries in het kader van Tynaarlo als millenniumgemeente. En onlangs nog bij het 20-jarig jubileum van de Wereldwinkel van Vries. Vorig jaar ontstond het idee om een bedrijf te beginnen. Deze hebben we een passende naam gegeven: Plaats De Wereld. Doelstelling is om kennis te maken met verre culturen en vooral het proeven en ervaren. Plaats De Wereld is uniek, vanwege de verschillende activiteiten die aangeboden worden. ‘Wereldeducatie voor kinderen’ is een van die activiteiten. Kinderen van de basisscholen maken virtueel een reis over de wereld. Ze leren leeftijdsgenoten kennen maar ook sociale vaardigheden. Niet alleen leren, maar ook doen. Zo hadden we op De Holtenhoek een project waarbij kerstpakketten werden ingezameld voor Roemenie. De activiteiten op scholen duren acht weken achtereen . Zodat het bij de kinderen langer blijft hangen. Plaats De Wereld heeft ook een recreatief aspect. Zo is het uitermate geschikt als bedrijfsuitje. Men kan bijvoorbeeld een culinaire workshop volgen. We laten ze letterlijk proeven van die andere culturen. En bewust in aanraking te komen met die andere wereld. Dat je met minder veel kunt doen hebben we geleerd in Afrika. Wij hebben het voor het bereiden van een maaltijd altijd meteen over een keuken. Maar meer dan een vuurpot en lepel heb je in feite niet nodig. Het streven is dan ook om zo dicht mogelijk de originele situatie in een ander land na te bootsen. We hebben daarvoor eindeloos materiaal, zoals een riksja, hoeden en kleding. Overigens leren de verre landen ook van ons. Nederlanders zijn veel bezig met zelfontwikkeling. Dat is in een land als Chili nieuw. We hebben speciaal een boekje in het Spaans laten drukken. Ze begrijpen het fenomeen zelfontwikkeling wel en vinden het ook fantastisch. Het is de kennis die we delen".

"We zijn als Vennootschap Onder Firma (VOF) opgericht, maar vanwege de ideële kant past een stichting beter bij ons", gaat Johan verder. "Want een percentage van de opbrengst gaat naar goede doelen. Begin januari hopen we dat de stichting een feit is". De reacties op Plaats De Wereld zijn enthousiast. "Als mensen zijn ze geweldig en ook wat ze doen. En culinair is het helemaal top. Yvonne kan alle wereldgerechten maken", zegt een vriendin, die even langskomt. Johan en Yvonne zijn goed op weg met Plaats De Wereld. Maar ze hebben nog wel een wens. Een passende locatie. Veel activiteiten kunnen uitgevoerd worden op locatie. "Maar we slepen we met de spullen van hot naar her. We gebruiken bijvoorbeeld het scoutinggebouw in Vries om groepen te kunnen ontvangen. Een vaste accommodatie in de omgeving zou mooi zijn", hopen Johan en Yvonne dat deze wens voor 2012 vervuld wordt.

Johan en Yvonne hebben al veel gezien van de wereld, en vooral van Zuid-Amerika. "Waarom Zuid-Amerika? Ik weet het niet. Kennelijk trekt dit deel van de wereld. Dat heb je ook wel met bepaalde landen. Maar wat de ontwikkelingsprojecten betreft, we hebben ook een project Kirgizië op het lijstje staan. Inderdaad, dat is precies waar onze interesse naar uit gaat: dat is een totaal andere wereld".

Voor meer informatie over Plaats De Wereld: 0592-580426 of kijk op: www.plaatsdewereld.nl