Vries Damesvoetbal Damesvoetbal in beeld (deel 2)

VRIES – Het WK Vrouwenvoetbal is volop aan de gang en Nederland is voor het eerst van de partij. Reden genoeg om het  damesvoetbal eens nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Twee dames aan het woord. Liza Doornbos uit Vries sluit deze serie af.
“Nee verrast ben ik niet door deze toenemende aandacht”, stelt Liza Doornbos.  Ze heeft een nuchtere kijk op de zaak en is graag bereid haar verhaal te doen. “Ik ben al veertien jaar lid van VAKO. Ik ben in de E-junioren begonnen bij de jongens met voetballen. Mijn vader zat toen die tijd ook op voetbal dus ik was vaak met hem mee.  De jongens zaten bij mij in de klas.”. Liza is niet besmet met dat zogenaamde ‘voetbal virus’.  Ze vindt het spelletje vooral gewoon leuk. En dan met name leuk om zelf te doen en – eerlijk is eerlijk – ze kan het meer dan aardig. “Ik ben een tijdje gescout door de KNVB. Ik heb selectietrainingen gehad en kwam in aanmerking voor één van de regioteams.  Maar ik zat net in mijn examenjaar en vond andere dingen buiten het voetballen om ook allemaal leuk.  Liza is jarenlang trainster geweest bij de F-jes van VAKO en weet wat er leeft onder de Vriezer jeugd.  “Ja ik heb training gegeven aan de F-pupillen en daar hebben de meeste jongens allemaal één droom; profvoetballer worden à la Messi en Ronaldo. Bij meisjes is dat anders. Die zijn daar veel minder mee bezig en willen vooral zelf gewoon lekker voetballen. Dat herken ik wel en had ik zelf ook toen al.” Het damesvoetbal ontwikkelt zich sterk in Vries. Sinds afgelopen jaar zijn er 2 damesteams. “Dat is voor een club als VAKO natuurlijk mooi. Je merkt dat zowel door het bestuur als de overige leden het vrouwenvoetbal steeds meer gewaardeerd wordt.  Buiten het voetbal om zijn wij als dames ook actief binnen de vereniging, toernooicommissie, trainster, activiteitencommissie en programmaboekjes verkopen bij de thuiswedstrijden van VAKO 1 zijn daar enkele voorbeelden van. Dat wordt gezien en gewaardeerd”, aldus Liza.  VAKO 1 Dames werd vorig jaar kampioen en handhaafde zich dit seizoen keurig in de derde klasse. “Ik denk dat wij volgend jaar voor een plek bij de eerste zes kunnen spelen” blikt de aanvoerder vooruit. “Een periode pakken en dan nog de nacompetitie zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Toch blijft vooral het plezier voorop staan.” De laatste opmerking is typerend voor Liza. Voetbal moet vooral leuk zijn en blijven voor deze levensgenieter. Trainers bij de VAKO dames zijn Rene Kaper en Bjorn Tooren. Leider is Rolf van Wijk, alle drie ook echte ‘voetbaldieren’. Rene is er al bij vanaf de eerste minuut en kan gerust de grondlegger van het huidige damesvoetbal in Vries genoemd worden . “Ze geven fanatieke trainingen. Steeds herhalen van spelsituaties, maar wel heel gevarieerd. Ook wordt veel aan tactiek gedaan. Onze kracht is de teamspirit. Buiten het veld zijn we ook een vriendengroep en dat zie je terug binnen de lijnen.” 
We vragen het toch maar weer. Het verschil met mannenvoetbal. Er volgt even een stilte bij Liza. “Bij mannen ligt het baltempo net iets hoger”, denkt Liza. Dat de voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen (John Schurer, red.) in de media gezegd heeft dat ‘damesvoetbal niks is en ook niks word’, doet de nuchtere Doornbos niets. “Ik maak me er niet druk om. Ieder zijn mening zeg ik altijd maar. Ik kijk zelf ook niet zo vaak naar damesvoetbal op tv. Het WK in Canada kijk ik ook niet, maar dat komt vooral door de tijden dat er wordt gevoetbald. Ik kijk meestal de volgende dag wel even naar de uitslag. Het is mooi dat Nederland deelneemt op een WK. Dat is knap en een compliment waard voor het hele damesvoetbal.”
Tot slot Liza over de toekomst bij VAKO: “De groep blijft bijeen en er komen enkele talenten over van de  C-junioren. Ik hoop dat er volgend jaar wederom twee dames teams bij VAKO zijn. Dat zou mooi zijn. Voor mezelf geldt: ik hoop lekker te kunnen voetballen in de derde klasse!”