REGIO – Richard Aeilkema stopt per direct met zijn werkzaamheden bij Dorpsklanken, het dorpsblad van Eelde / Paterswolde. Hij heeft politieke ambities, zoveel is duidelijk. ‘Het is tijd dat het in politiek Tynaarlo anders moet en dat kan ook,’ zegt Aeilkema in een reactie. ‘Tijdens een inspraakmoment tijdens een raadsvergadering begon het bij mij te kriebelen.’ Hij is van plan om de gemeentelijke politiek flink op te gaan schudden. Maar hoe, daar wil Aeilkema weinig over kwijt. Of bij een bestaande partij, of bij een nieuw op te richten partij, dat laat hij in het midden.

De geruchtenstroom binnen politiek Tynaarlo gaat snel. Allerlei scenario’s passeren de revue. Zo zou Aeilkema met een aantal gelijkgestemden een coupe willen plegen binnen de PvdA. Vanuit het project Tynaarlo Goed Gehoord. Fractievoorzitter Koos Dijkstra ontkent dit en geeft aan dat er niemand van de PvdA met Aeilkema c.s. aan het praten is: ‘Wel heeft hij mensen van de PvdA benaderd, maar daar is niemand op ingegaan.’ De enige politiek betrokken persoon van Tynaarlo Goed Gehoord is Kees de Graaf. Ook hij zegt van niets te weten. Van enig contact met de voormalig medewerker van Dorpsklanken. Gezinus Pieters van de lokale VVD is op de hoogte van de geruchten. Hij heeft het gelezen van de politieke ambities van Aeilkema. ‘Ik las dat hij de raad in wil en zelfs wethouder wilt worden,’ zegt Pieters. ‘Dan denk ik: ‘Is Tynaarlo niet te klein voor deze man.’ Pieters heeft tevens in de wandelgangen begrepen dat er wellicht iets staat te gebeuren bij een andere partij, namelijk Gemeentebelangen.

Fractievoorzitter Peter van Es van Gemeentebelangen wil er niet al te veel over kwijt: ‘Ik heb inderdaad wat geruchten gehoord, wij zullen het wel horen op de ledenvergadering van 6 september.’ Diverse leden van Gemeentebelangen ruiken ook de rook van het aanwakkerende vuurtje. Waar rook is, is vuur. Ook deze leden zullen hun zorgen uiten tijdens de ledenvergadering. ‘Er gebeurt al jaren vrij weinig tot niets, er is nauwelijks een programma en van een gedegen kieslijst is geen sprake. Het is inderdaad tijd om de boel wat op te schudden,’ vertelt een van de leden honderduit. ‘Zowel Gemeentebelangen, als heel politiek Tynaarlo kan wel een boost gebruiken, nieuw en vers bloed. Misschien gebeurt er dan eindelijk eens wat.’ Wat er precies gaat gebeuren blijft onduidelijk. Waar Richard Aeilkema zijn politieke ambities waar wil maken is nog niet bekend. Volgens ingewijden in politiek Tynaarlo wordt dit wel duidelijk na de ledenvergadering van Gemeentebelangen op 6 september. Weer andere bronnen weten te melden dat hij een eigen partij of beweging gaat oprichten. Pieters van de VVD: ‘Ja, een partij oprichten is zo moeilijk nog niet. Maar je moet ook nog mensen zo gek weten te krijgen om op je te stemmen hè.’